Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Thaise royals bieden hulp tijdens coronacrisis

20 april 2020 · Leestijd 3 min

Koning Vajiralongkorn heeft zondag bekendgemaakt een hulpprogramma van zo'n 1,9 biljoen baht (circa 75,5 miljard euro) te implementeren om de impact van de coronacrisis op de Thaise economie te verzachten. Ook prinses Sirivannavari biedt hulp. Zij heeft stoffen mondkapjes en desinfecterende handgel gedoneerd, maar niet iedereen is erover te spreken.

De Thaise prinses Sirivannavari heeft stoffen mondkapjes en desinfecterende handgel gedoneerd aan Thaise artsen en verpleegkundigen die zorg verlenen aan patiënten die positief zijn getest op Covid-19. De dochter van koning Vajiralongkorn krijgt niet alleen lof, maar ook kritiek, vooral omdat de producten van haar eigen merk Sirivannavari Bangkok zijn.

"De situatie rondom de coronacrisis verbetert, maar we moeten nog steeds aan anderen blijven denken", zo sprak de prinses volgens Thaise media. "Ik ben me ervan bewust dat ziekenhuizen in het hele land nog steeds weinig medische benodigdheden hebben. Daarom schenk ik deze producten aan ziekenhuizen door het hele land, met name in het zuiden. Daar zijn de infectiepercentages het hoogst."

Tot slot deed ze nog een oproep aan de Thaise zorgverleners. "Ik hoop dat Thailand de strijd tegen het coronavirus wint, met steun van alle zorgverleners. Ik vraag hen om fysiek en mentaal voorbereid te zijn en toegewijd te blijven aan hun taken om alle patiënten te helpen."

Haar acties vallen niet bij iedereen in goede aarde. Zo wordt ervan beschuldigd een slaatje te slaan uit de coronacrisis en wordt ze beschuldigd van propaganda. Zo duiken er geregeld foto's op waarop te zien is hoe Sirivannavari haar ontsmettingsmiddel produceert, terwijl ze zelf geen medische expertise heeft. Ook roepen recente foto's waarbij leden van de Thaise koninklijke familie en hun medewerkers geen afstand houden op tot weerstand in de media.

Hulpmaatregelen

Zondag kondigde Koning Vajiralongkorn een corona hulpprogramma aan. De hulpmaatregelen zijn vorige week door het Thaise kabinet goedgekeurd en stellen de overheid in staat miljarden te lenen en te steken in werkgelegenheid en gezondheidszorg. De centrale bank in Thailand mag ook 500 miljard baht (circa 14 miljard euro) lenen aan kleinere bedrijven en een fonds opzetten om de markt te beschermen tegen schulden.

Omdat vooral het werk in de toerismesector stil is komen te liggen, dreigen zo'n 10 miljoen banen in het land verloren te gaan door de coronacrisis. In het land met ongeveer 69 miljoen inwoners zijn meer dan 2700 besmettingsgevallen bekend en zijn zo'n 47 mensen overleden aan het longvirus.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--