Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit is de Dannebrog, het schip van de Deense koninklijke familie

2 mei 2024 · Leestijd 3 min

Vandaag beginnen koning Frederik en koningin Mary van Denemarken aan hun vaarseizoen met het koninklijke schip Dannebrog. Het paar gaat onder andere op staatsbezoek naar Zweden en Noorwegen en doet later ook de Deense Faeröer eilanden en Groenland aan. Het schip is tijdens de reis hun officiële residentie. In dit artikel lees je alles over het ruim 90 jaar oude jacht.

Geschiedenis

De officiële naam van het bijna 80 meter lange koninklijke schip luidt 'Het Koninklijke Jacht Dannebrog'. Het is een naam die gegeven is door de Deense koningin Alexandrine in 1931. De naam Dannebrog verwijst naar de Deense vlag, en betekent zoveel als Deense banier of Deens doek. Het koninklijke schip is gebouwd in 1931 en 1932, als vervanging voor het toenmalige koninklijke schip. Op 26 mei 1932 hees het schip voor de eerste keer zijn zeilen.

Lees verder onder de foto.

De Dannebrog
Het Koninklijke Dannebrog Jacht in 1999.

Gebruik

De Deense koninklijke familie gebruikt het schip al bijna 95 jaar lang voor verschillende doeleinden, zoals vakanties en officiële bezoeken. Wanneer het schip niet door de koninklijke familie wordt gebruikt wordt het ook ingezet voor surveillance op zee en reddingsoperaties. De Dannebrog heeft al meer dan 800.000 zeemijl afgelegd.

Lees verder onder de foto.

Koningin Margrethe aan boord van de Dannebrog in 2021.
Koningin Margrethe aan boord van de Dannebrog in 2021.

Aan boord

In het voorste deel van het schip bevinden zich stafaccommodaties, een laadruimte en motoren. Aan de achterkant zijn de koninklijke vertrekken, waartoe een studeerkamer, een salon om te dineren, een lounge en de slaapkamers behoren. De inrichting van de koninklijke vertrekken gaat nog verder terug dan 1931, want hiervoor zijn meubels van het vorige schip uit 1879 gebruikt. Het overdekte achterdek wordt gebruikt voor recepties wanneer de koninklijke familie officiële gasten ontvangt.

Lees verder onder de foto's.

Mary Christian Dannebrog
Dan nog kroonprinses Mary en haar zoon prins Christian gaan aan boord van de Dannebrog in 2022.
Koning Carl Gustaf en koningin Margrethe
Op het schip ontvangt de Deense koninklijke familie regelmatig gasten, zoals hier de Zweedse koning Carl Gustaf.

Personeel

Het personeel van het Dannebrog jacht bestaat uit negen officieren, zeven sergeanten, twee matrozen en ruim 35 mariniers in opleiding. Die laatstgenoemde groep is aan boord van het jacht verantwoordelijk voor allerlei praktische taken, zoals het op de uitkijk staan en het roer besturen. Maar ook vervullen zij taken als kok of bakker. Sinds het in het gebruik nemen van het schip zijn er zo'n 3.300 mariniers in opleiding getraind op het schip.

Lees verder onder de foto.

Dannebrog met personeel
De Dannebrog met zijn personeel.

Bron: ANP, kongehuset.dk

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--