Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wil je zien: het bijzondere 'diadeem' van Margrethe

5 november 2023 · Leestijd 3 min

Ieder koningshuis heeft een mooie collectie diademen die vooral bij staatsbanketten pronken op de hoofden van de prinsessen en koninginnen. De meeste juwelen zijn zilver en bedekt in diamanten en andere edelstenen. Maar de Deense koningin Margrethe heeft een 'diadeem' in haar verzameling die niets wegheeft van een doorsnee tiara. Lees hier het verhaal over dit bijzondere juweel!

In 1976 geeft Margrethe, dan pas vier jaar koningin, de opdracht aan juwelier Arje Griegst om een diadeem voor haar te ontwerpen. Of diadeem? Eigenlijk is het meer een hoofdversiersel dan de typische tiara zoals we die kennen. Het design bestaat uit acht gouden klaprozen die vastzitten aan een soort metalen draad. Via een kam die achterin het haar wordt gestoken (zie de foto hieronder), worden de bloemen over het hoofd verdeeld.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het kunstwerk is volledig geïnspireerd op de natuur. De klaprozen zijn bedekt in parels en diamanten en over het geheel zijn ook een aantal edelstenen in de vorm van insecten aan de tiara bevestigd. Als iemand die zelf erg kunstzinnig is, past dit buitengewone juweel perfect bij de koningin. Klik bij de foto's hieronder naar rechts om Margrethe met het sieraad te zien. 

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het haarsieraad is op verschillende manieren te dragen. Zo zijn de klaprozen los te maken en individueel in het haar te steken. Dat deed de Deense koningin onder andere bij een bezoek van Charles en Camilla, toen nog prins en hertogin. En de tiara is ook onderdeel van een parure. Bij het juweel horen namelijk oorbellen en een ketting die Margrethe met enige regelmaat draagt. 

Lees verder onder de foto's. 

Margrethe klaprozen-diadeem
Als je goed kijkt, zie je dat Margrethe een aantal van de gouden klaprozen in haar kapsel heeft bevestigd.
Klaprozen-tiara Margrethe
Hier combineert ze een aantal van de klaprozen met de bijpassende oorbellen.
Margrethe gouden oorbellen
En hier draagt ze dan weer alleen de oorbellen van de set.

Naast de vorm is ook de kleur van het diadeem erg ongebruikelijk. Goud zien we namelijk niet vaak terug op het hoofd van een royal. Koningin Margrethe heeft zelf nog een gouden juweel, het Naasut-diadeem. De tiara was een cadeau van Groenland aan de koningin voor haar 40-jarige regeringsjubileum. Het juweel bestaat volledig uit gouden bloemen, niet zo gek ook als je bedenkt dat het woord naasut bloemen betekent. 

Lees verder onder de foto's.

Margrethe naasut-diadeem
Margrethe met het Naasut-diadeem.
Margrethe Naasut-diadeem

Margrethe draagt het Naasut-diadeem graag, in vergelijking tot de klaprozen-tiara. We hebben haar al lange tijd niet meer met het haarsieraad gezien bij een banket. Wie weet zal zij deze 'tiara' in de toekomst nog dragen of zien we het misschien zelfs op het hoofd van kroonprinses Mary verschijnen. 

Foto's: ANP

Dit is het verhaal achter het favoriete diadeem van Catherine en Diana

Lees ook over:

Dit is het verhaal achter het favoriete diadeem van Catherine en Diana
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--