Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dit weet je (nog) niet over de trouwjurk van prinses Diana

24 september 2023 · Leestijd 3 min

Op 29 juli 1981 waren alle ogen letterlijk op de jonge Lady Diana gericht die door haar huwelijk met prins Charles wereldberoemd werd. Voor de romantische gelegenheid koos de prinses voor een sprookjesachtige trouwjurk. Dit weet je (nog) niet over de meest iconische trouwjurk van de vorige eeuw.

Iedereen zat voor de buis voor de bruiloft van prins Charles met zijn geliefde Diana Spencer. De trouwjurk van prinses Diana is ontworpen door een duo: Elizabeth en David Emanuel. De twee ontwerpers hadden destijds een relatie, maar zijn inmiddels uit elkaar.

Het stel zou zelfs ruzie hebben gekregen dóór die iconische jurk van Diana. Elizabeth heeft namelijk zonder overleg met haar ex-man een aantal tekeningen geveild. David stapte vervolgens in 2021 naar de rechter, omdat hij ook eigenaar is van de ontwerpen en wil voorkomen dat zijn ex in de toekomst weer schetsen verkoopt. 

1. De jurk had de langste sleep ooit

Of de jurk een wereldrecord heeft verbroken of niet, de jurk van prinses Diana had zeker de langste sleep ooit in de koninklijke geschiedenis. Met een sleep van maar liefst 7,5 meter gaat de jurk de Britse de boeken in. De sluier was zelfs 12 meter (!) lang. 

Lees verder onder de foto. 

Charles_Diana_kus.jpg

Je zou denken dat je rekening houdt met zo'n mega jurk. Toch blijkt de jurk op de dag van de bruiloft veel te groot te zijn voor de koets waar prinses Diana mee naar Westminster Abbey afreist. Hierdoor kreukte de jurk als een gek en werden de bruidsmeisjes die met de prinses mee mochten in de koets bedolven onder de stof. 

2. Er was een geheime reserve-jurk 

Weinig mensen die van het bestaan van deze reserve-jurk afweten. Zelfs prinses Diana had geen idee dat Elizabeth en David in het diepste geheim werkten aan een extra jurk om achter de hand te hebben. Elizabeth vertelt erover aan Hello Magazine, waar je ook de schetsen van de jurk kunt vinden.

Lees verder onder de foto. 

Diana en Charles bruiloft
Diana draagt de Spencer tiara op haar bruiloft in 1981.

"De reserve-trouwjurk was gemaakt voor het geval de echte jurk ooit voortijdig ontdekt zou worden [...] De jurk was gemaakt van licht ivoorkleurig zijden met geborduurde details op de zoom en op de extravagante driekwartmouwen. Op het lijfje, en op de wijde prinses-achtige rok, waren kleine parels genaaid," aldus de modeontwerper. 

3. De trouwjurk werd 's nachts streng bewaakt 

Waar wij een trouwjurk vooral geheim willen houden voor onze partner, had prinses Diana te maken met een hele natie die maar al te graag een glimp van de jurk wilde opvangen. Om te voorkomen dat de reserve-jurk moest worden ingezet, werd de 'echte' trouwjurk 's nachts streng bewaakt. 

Lees verder onder de foto. 

Trouwjurk_Diana2.jpg

"We lieten de jurk elke nacht in een metalen kast opbergen, die 24/7 bewaakt werd door twee bewakers", vertelt Elizabeth in het interview. Om te voorkomen dat de pers lucht kreeg van het ontwerp, plakten ze hun ramen af én gooiden ze andere kleuren draden in de prullenbakken naast het pand om journalisten te misleiden. De noeste arbeid heeft gewerkt, want de trouwjurk is voor de bruiloft een groot geheim gebleven. 

Nog even verder wegzwijmelen? Deze trouwjurken van royals zijn óók prachtig.

Foto's: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--