Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het verhaal achter de trouwjurk van prinses Viktória

2 maart 2024 · Leestijd 3 min

De Nederlandse prins Jaime trouwt op 5 oktober 2013 met zijn geliefde Viktória Cservenyák. De van oorsprong Hongaarse Viktória verhuist op achtjarige leeftijd naar Apeldoorn, de stad waar ze uiteindelijk zal trouwen. Dit is het verhaal achter de trouwjurk van prinses Viktória.

De kerkelijke inzegening van het huwelijk van prins Jaime en Viktória vindt plaats in de Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopnemingkerk in Apeldoorn. Viktória arriveert bijna een kwartier te laat bij de kerk in een stralende trouwjurk van de hand van couturier Claes Iversen. We kennen de couturier vooral van koningin Máxima, zij verschijnt regelmatig in een van zijn ontwerpen. Maar in 2013 krijgt hij de eer om een trouwjurk te ontwerpen voor een 'nieuwe' Nederlandse prinses.

"Iemand vertrouwt jou op die mooie dag"

"Dat is heel bijzonder, want iemand vertrouwt jou op die mooie dag", vertelt Claes Iversen aan Blauw Bloed bij zijn meest recente modeshow in februari 2024. "Ik probeer daar niet te veel aan te denken, want ik moet gewoon mijn werk doen. Anders zou ik heel zenuwachtig worden", geeft de couturier toe. "Elke klant is voor mij belangrijk, daar ga ik heel zorgvuldig mee om", zegt Claes. "Maar als vrouwen die in de belangstelling staan mijn ontwerp dragen is dat zeker een compliment."

Lees verder onder de foto.

trouwjurk-viktoria-1
Viktória arriveert bij de kerk in Apeldoorn.

Trouwjurk met koninklijke allure

De jurk met empirelijn is gemaakt van een combinatie van ivoorkleurige crêpe zijde en crêpe Georgette, zo liet de couturier in 2013 weten. Op de zoom zijn stofbloemen, glaskralen en kristallen geborduurd. De japon heeft een ruime sleep en Viktória draagt een tule sluier met Swiss dot (katoen met knopjes) en Franse kant.

Lees verder onder de foto.

trouwjurk-viktoria-2
Op deze foto is het borduurwerk op de jurk goed te zien.

Op haar hoofd draagt Viktória het zogenoemde ‘korenaar’-diadeem dat eerder ook door andere bruiden uit de koninklijke familie bij hun huwelijk is gedragen.

Lees verder onder de foto's.

ANP-325035756
ANP-325035925

Schets

In 2021 deelde prinses Viktória een schets van Claes Iversen van haar trouwjurk om stil te staan bij haar trouwdag.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Nog een leuk weetje rond hun huwelijk: prins Jaime heeft het goud voor de trouwringen speciaal uit Peru laten komen, waar het via het Fairtrade-programma van Solidaridad is gekocht. Eerder liet hij ook al een 'duurzame' verlovingsring maken voor Viktória. Wat een leuk detail!

Foto's: ANP / Instagram @bourbonviktoria

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--