Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hierom zet koningin Máxima zich al twee jaar met hart en ziel in voor Stichting MIND Us

30 maart 2024 · Leestijd 3 min

Op 30 maart 2022 werd MIND Us gelanceerd, een stichting die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren tussen de 12 en 27 jaar. Koningin Máxima is erevoorzitter van de stichting en is al sinds de oprichting nauw betrokken bij hun werk.

Het werk van MIND Us gaat koningin Máxima nauw aan het hart. Mentale gezondheid is een belangrijk onderwerp voor de koningin en het is dan ook niet voor niets dat ze zich als erevoorzitter heeft verbonden aan de stichting. Bij de lancering van MIND Us in 2022 vertelt Máxima in haar speech al snel waarom ze de mentale gezondheid van jongeren zo belangrijk vindt: het heeft alles te maken met haar zusje Inés Zorreguieta, die ze in 2018 verloor door suïcide.

Lees verder onder de foto.

Máxima en Inés bij de doop van prinses Ariane - 2007
Máxima en Inés bij de doop van prinses Ariane, 2007.

"Hadden we meer kunnen doen?"

"Mijn eigen motivatie om mee te doen is heel persoonlijk. Het heeft te maken met mijn zoektocht naar de dood van mijn zusje Inés", zijn de woorden waarmee Máxima haar speech in 2022 begint. Haar zusje Inés is op dat moment zo'n vier jaar geleden overleden en met haar dood kwamen gevoelens van verdriet, verlies en machteloosheid los, zo vertelt de koningin. "We wisten niet goed hoe we haar konden helpen en het was moeilijk om over te praten. Hadden we meer kunnen doen?", vervolgt ze haar verhaal. Toen haar zusje overleed kwam Máxima er al snel achter dat ze niet de enige was die worstelde met dit soort gevoelens, en dat veel mensen hetzelfde hebben doorgemaakt. Dat riep bij haar de vraag op hoe je iemand met mentale problemen nu écht kunt helpen. Het was voor haar de reden om zich verder te verdiepen in dit onderwerp, veel werkbezoeken rondom dit onderwerp af te leggen en zich dus als erevoorzitter aan te sluiten bij MIND Us. In onderstaande video zie je de persoonlijke speech van de koningin tijdens de lancering van MIND Us.

Lees verder onder de video.

Máxima benadrukt het belang van MIND Us

Haar taak van erevoorzitter van MIND Us neemt koningin Máxima zeer serieus. Ze legde de afgelopen twee jaar regelmatig werkbezoeken af die te maken hebben met mentale gezondheid bij jongeren. Deze week was de koningin nog in Den Haag, bij de lancering van een online tool om jongeren met mentale problemen te ondersteunen. In 2023 gaf Máxima een indrukwekkende speech over het belang van de mentale gezondheid van studenten. Tijdens dit soort werkbezoeken én daarbuiten is duidelijk te merken dat de stichting en het onderwerp erg belangrijk zijn voor de koningin, vertelt Blauw Bloed verslaggever Marius Looijmans. “MIND Us is zeker heel belangrijk voor haar. Ze laat ook bij bezoeken buiten de stichting om geen kans onbenut om het over MIND Us en het belang ervan te hebben”.

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.

Beeld: ANP

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--