Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het verdrietige verhaal van Inés Zorreguieta, het zusje van koningin Máxima

10 september 2023 · Leestijd 5 min

Het is vandaag Wereld Suïcide Preventie-dag. Een dag om stil te staan bij iedereen die we zijn verloren door suïcide. Ook voor koningin Máxima is dit een belangrijke dag. Zij verloor namelijk haar zusje Inés Zorreguieta door suïcide. Dit is het verdrietige verhaal van haar overlijden.

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.

Máxima is dertien jaar oud wanneer haar ouders, Jorge Zorreguieta en Maria del Carmen Cerruti, vertellen dat ze er nog een zusje bij krijgt. De twee krijgen ondanks hun leeftijdsverschil een hechte band. Dat de twee volledige zussen van elkaar zijn, draagt daar waarschijnlijk aan bij. Ze heeft op dat moment al twee broertjes en drie oudere halfzussen (Dolores, Marie en Angeles). In 1984 krijgt ze er dus een 'echt zusje' bij. 

Lees verder onder de foto.

Maxima jong
Máxima samen met haar vader, broers Juan en Martin en zusje Inés in 1985.

Een hechte band ondanks de afstand

Ze groeien samen op in Buenos Aires, totdat Máxima in 1996 haar koffers pakt om in New York te gaan werken. De twee zussen houden ondanks de afstand contact met elkaar. We weten inmiddels een hoop over het leven van Máxima vóórdat ze de liefde van haar leven tegenkomt in Sevilla. Maar ook wanneer Máxima naar Brussel verhuist in 2000, en uiteindelijk naar Den Haag, voor prins Willem-Alexander blijft haar jongste zusje betrokken bij haar leven. En vice versa. 

Inés Zorreguieta is aanwezig bij belangrijke momenten

Inés twijfelt dan ook geen seconde en vliegt naar Nederland om aanwezig te zijn op de bruiloft van het gelukkige stel. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima geven hun jongste dochter, prinses Ariane, ook de naam Inés mee. Het is dan ook niet gek dat de zus van de koningin aanwezig is bij de doop van het prinsesje in 2007 en haar ook de kerk in draagt. 

Lees verder onder de foto.

ines-zorreguita
2007: Inés Zorreguieta draagt prinses Ariane binnen bij haar doop.

Het overlijden van Inés Zorreguieta

Inés werkt kortstondig bij de Verenigde Naties in Panama, maar keert na vermeende relationele problemen terug naar Argentinië. Daarna krijgt Inés te maken met eetproblemen en depressies. Tot haar dood lijkt haar leven echter in rustiger vaarwater te komen wanneer ze door president Mauricio Macri een baan krijgt bij het secretariaat dat de sociale programma's coördineert. Dit blijkt echter niet genoeg. 

Lees verder onder de foto. 

Máxima en Inés bij de doop van prinses Ariane - 2007
Máxima en Inés bij de doop van prinses Ariane, 2007.

Op 7 juni 2018 meldt de Rijksvoorlichtingsdienst dat de jongste zus van de koningin op 33-jarige leeftijd is overleden door zelfdoding. Inés wordt levenloos aangetroffen in haar appartement in Buenos Aires. In een statement laat Máxima weten dat ze "zeer geschokt en verdrietig is." 

Koningin Máxima over het verlies van haar zusje 

"Het is moeilijk en het neemt tijd", vertelt de koningin over de verwerking van het verlies van haar zusje. "Maar ja, het leven gaat door en wij hebben prachtige dingen om naar uit te kijken en de kinderen doen het fantastisch. Daar moeten we ons op concentreren. Maar ja, moeilijk is het." Twee weken na het tragische nieuws neemt koningin Máxima kort de tijd om vragen van de pers te beantwoorden.

Lees verder onder de foto.

Ines_Zorr.jpg

"Vandaag ben ik weer aan het werk gegaan na een moeilijke tijd," zegt de koningin. "Mijn kleine, lieve, begaafde zusje Inés was ziek. Zij kon geen vreugde vinden en ze kon niet genezen. Onze enige troost is dat ze nu eindelijk vrede heeft kunnen vinden. En ik wil echt mijn hele grote dank uitspreken voor de talloze brieven, berichten en blijken van medeleven. Het heeft ons echt geholpen. En ik wil ook danken voor het respect dat iedereen heeft gehad voor mijn familie in deze hele zware periode. Dank, dank," zo sluit de koningin af. 

Extra aandacht voor mentale gezondheid 

Door het overlijden van Inés Zorreguieta komt er meer aandacht voor mentale gezondheid, ook bij ons eigen koningshuis. Zo komt er een stroom van brieven binnen bij de koning en koningin.

Die brieven bevatten "verhalen van mensen die iets soortgelijks hebben gehad of familieleden hebben met depressies of andere ziekten. Ze voelen dat het meer bespreekbaar is geworden. Dat maakt me ergens blij dat het toch wel iemand heeft geholpen en dat we elkaar kunnen steunen in zo'n moeilijk moment", zegt de koningin tijdens een persgesprek op de Eikenhorst in Wassenaar een maand na het grote verlies. 

Lees verder onder de foto.

Máxima spijkerjurk 2018
Koningin Máxima poseert in een jurk van spijkerstof (2018).

"Suïcide is iets gecompliceerder dan een normale dood"

Ter ere van haar 50ste verjaardag spreekt koningin Máxima met journalist Matthijs van Nieuwkerk. In dat interview is ze openhartig over het grote gemis van haar zusje. "We hebben met ons beste kunnen geprobeerd haar te begeleiden, maar de realiteit is dat je geen professional bent", zegt Máxima. Inés had "misschien" beter geholpen moeten worden. "We hebben ons best gedaan, in die tijd wisten we niet beter."

Door haar eigen ervaring met suïcide, zet de koningin zich in om mentale problematiek bespreekbaar te maken. "Als iemand zelfmoord pleegt, is er niet alleen verdriet en frustratie, maar ook angst en schaamte. Er speelt van alles bij. Het is iets gecompliceerder dan een normale dood."

Lees verder onder de foto.

Máxima start Mind Us 2022
Koningin Máxima bij de lancering van MIND Us in 2022.

Oprichting MIND Us

In 2022 is Máxima betrokken bij de oprichting van MIND Us - een stichting die jongeren helpt om over mentale gezondheid te praten. Tijdens de lancering vertelde Máxima hoe haar eigen ervaring en haar zoektocht na de dood van haar zusje Inés de aanleiding waren om zich als erevoorzitter in te spannen voor MIND Us.

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.

Foto's: ANP 

Deze royals maken met hun stichtingen mentale problematiek bespreekbaar

Lees ook over:

Deze royals maken met hun stichtingen mentale problematiek bespreekbaar
Het is Blue Monday: Deze royals zijn openhartig over hun mentale gezondheid

Lees ook over:

Het is Blue Monday: Deze royals zijn openhartig over hun mentale gezondheid
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--