Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Twee schilderijen van koningin Elizabeth te zien in Dordrecht

8 oktober 2021 · Leestijd 2 min

Op de tentoonstelling 'In het licht van Cuyp' in het Dordrechts Museum zijn sinds vorig weekend twee uitgeleende schilderijen van koningin Elizabeth te bezichtigen. Het gaat om doeken gemaakt door de Dordtse schilder Albert Cuyp.

Tijdens de expositie zijn twee schilderijen te zien die het museum in bruikleen heeft van koningin Elizabeth. Het gaat om de schilderijen ‘De veerboot’ (1650) en ‘Landschap met herder en reizigers bij avondlicht’ (1667) die te zijn zullen zijn bij de tentoonstelling ‘In het licht van Aelbert Cuyp’. Normaal gesproken hangen deze kunststukken op Buckingham Palace in Londen. 

Het is uitzonderlijk en bijzonder dat de Britse koningin niet één maar twee schilderijen uitleent, in Engeland waren ze meteen enthousiast toen het verzoek van het Dordts museum werd ingediend. 

Verder zijn er op de expositie de 30 belangrijkste schilderijen van Cuyp te zien. De Dordtenaar leefde in de 17e eeuw van 1620-1691. Het museum geeft zijn vierhonderdste geboortejaar (2020) speciale aandacht doormiddel van deze tentoonstelling. Het werk van Aelbert Cuyp was in de 18e eeuw razend populair in Engeland. In tegenstelling tot Nederland, waar Cuyp min of meer vergeten was. In Engeland zijn normaal gesproken dan ook de meeste werken van Cuyp te bezichtigen. Maar nu kun je ze dus ook in Nederland zien.

Niet alleen werken van Aelbert Cuyp worden tentoongesteld. Op de expositie zullen ook dertig andere schilderijen van de Britse schilders Thomas Gainsboroug, William Turner en John Constable te zien zijn. De kunststukken zijn afkomstig uit de National Gallery van Washington en Londen. 

De tentoonstelling is te zien van 3 oktober 2021 tot 6 maart 2022. 

Met dank aan: Dordrechts Museum

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--