Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De kroning van koning Charles: dit is wat we nu weten

22 maart 2023 · Leestijd 4 min

Binnenkort wordt koning Charles gekroond in de Westminster Abbey in Londen. Deze speciale dag kent bijzondere rituelen. Over hoe dit precies eruit gaat zien, wordt steeds meer bekend. Zo kiest de Britse vorst ervoor om een aantal traditionele rituelen aan te passen. Van gastenlijst tot kroon: wij zetten de belangrijkste veranderingen en activiteiten op een rijtje!

Zo ziet de dag van de kroning eruit

De koets

Traditiegetrouw rijdt de vorst op de dag van de kroning van Buckingham palace naar Westminster Abbey in de Gold State Coach. De koets is gebruikt bij elke kroning sinds die van George IV.

Koning Charles heeft besloten om deze traditie niet over te nemen en met een ander voertuig naar Westminster Abbey te rijden. Dit zou vooral te maken hebben met de vering van het voertuig. Wijlen koningin Elizabeth zei dat de Gold State Coach, hoewel mooi, geen comfortabel voertuig was om in te rijden. "Totaal niet geschikt om in te rijden", zei ze tegen Alastair Bruce in een documentaire over haar kroning in 1953. 

De terug weg van Westminster Abbey naar het paleis wordt hoogstwaarschijnlijk wel uitgevoerd met de Gold State Coach.

Gold_state_coach

Dit is de Gold State Coach. Het lijkt of koningin Elizabeth er in zit op de dag van haar kroning in 1953, maar eromheen staan mensen met smartphones. Deze foto is namelijk genomen tijdens de Platinum Jubilee, 2022. Toen reed de Gold State Coach door Londen en werden er bewegende beelden van wijlen koningin Elizabeth op de zijkant van de koets geprojecteerd.

12 muziekstukken

Voor de kroning in mei worden twaalf muziekstukken gecomponeerd. Koning Charles heeft onder anderen componist Andrew Lloyd Webber, bekend van musicals als The Phantom of the Opera en Cats, gevraagd een stuk te componeren.

Lloyd Webber schrijft een nummer dat is gebaseerd op de tekst van een psalm uit de Bijbel. De componist laat aan de BBC weten dat het lied een "blije gebeurtenis" moet weerspiegelen.

Tijdens de ceremonie in Westminster Abbey in Londen zal ook Griekse muziek te horen zijn ter ere van Charles' vader prins Philip, die in Griekenland is geboren. Verder zal er een gospelkoor optreden en klinken andere speciaal voor de koning gecomponeerde muziekstukken.

Dit gebeurt de dag erna

Zo is er op 7 mei een speciaal concert bij Windsor Castle dat wordt geproduceerd en live wordt uitgezonden door de BBC. Het is nog niet bekend wie er optreden, maar volgens Buckingham Palace gaat het om een combinatie van "internationale muziekiconen en hedendaagse artiesten". Ook speelt een orkest "van wereldklasse", dat wordt vergezeld door "een paar van de grootste entertainers en dansers".

Via een loting kunnen enkele duizenden Britten twee gratis kaartjes voor het concert bemachtigen. Ook The Coronation Choir staat op het podium: zangers uit onder meer vluchtelingen-, lhbti-, en gebarentolkkoren.

Lunch

Mensen uit het gehele Verenigd Koninkrijk worden opgeroepen op 7 mei een zogenoemde Coronation Big Lunch te organiseren. Het initiatief moet eenzaamheid tegengaan en vriendschappen doen opbloeien. Een dag later worden mensen opgeroepen zich in te zetten voor hun medemens tijdens The Big Help Out. Verscheidene liefdadigheidsinstellingen organiseren activiteiten waarbij Britten kunnen helpen en iets kunnen doen voor de gemeenschap.

Eerder werd al bekendgemaakt dat Charles op 6 mei wordt gekroond in Westminster Abbey in Londen. De dienst bevat verscheidene religieuze aspecten en tradities. Koning Charles en koningin-gemalin komen in een stoet, de zogenoemde The King’s Procession, aan vanaf Buckingham Palace. Na afloop van de dienst gaat het koningspaar daar ook naartoe terug, samen met de rest van de koninklijke familie. Aan het einde van de dag groet de koninklijke familie het publiek vanaf het balkon van Buckingham Palace.

Kroning George VI
Balkonscene op Buckingham Palace naar aanleiding van de kroning van koning George VI in 1937.
Kroning Elizabeth
Balkonscene op Buckingham Palace naar aanleiding van de kroning van koningin Elizabeth in 1937.

ANP/Blauw Bloed

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--