Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vandaag worden er weer veel lintjes opgespeld door de koning

26 april 2021 · Leestijd 2 min

In totaal 2.832 mensen worden maandag verrast met een koninklijke onderscheiding bij de jaarlijkse lintjesregen. Zoals elk jaar worden ter gelegenheid van de verjaardag van het staatshoofd veel mensen tegelijk geëerd vanwege hun grote inzet en persoonlijke verdiensten voor de maatschappij.

Eén van de gelukkigen is Claudia de Breij. De cabaretière kreeg de koninklijke onderscheiding opgespeld door burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht. De Utrechtse mag zich voortaan Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw noemen. De Breij werd niet alleen onderscheiden voor haar artistieke betekenis, maar ook voor haar grote sociaal-maatschappelijke betrokkenheid.

Ook tv-presentator Derk Bolt, vitaliteitscoach Olga Commandeur en fotograaf Govert de Roos hebben een lintje gekregen. De oudste gedecoreerde is Mary Benjamin uit Aruba. Met haar 110 jaar is ze de oudste geridderde ooit. Voor haar kerk organiseerde ze fondswervingsacties, onder meer voor een eigen gebouw voor het gebedshuis. De jongste gedecoreerde is de 35-jarige Marleen Mulders uit Tilburg. Zij zet zich sinds 2002 als ervaringsdeskundige in voor kinderen met kanker.

Om de verrassing zo lang mogelijk overeind te houden, worden betrokkenen vaak onder valse voorwendselen ergens heen gelokt, waarna de burgemeester namens de koning de decoratie kan opspelden. Van oudsher gaan verreweg de meeste lintjes naar mensen die jarenlang vrijwilligerswerk doen.

De meesten worden lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege speciale verdiensten kunnen mensen ook ridder of officier worden. De hoogste graad in deze orde is ridder grootkruis.

In de oudere Orde van de Nederlandse Leeuw bestaan drie graden. Deze onderscheidingen zijn bedoeld voor mensen met bijzondere, meer persoonsgebonden verdiensten van zeer exceptionele aard.

Vorig jaar kregen 3.060 mensen een lintje, iets meer dan de 2881 in 2019. De lintjesregen is altijd op de laatste werkdag voor Koningsdag.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--