Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Minder vertrouwen in koning Willem-Alexander en koningin Máxima

20 april 2024 · Leestijd 2 min

Het vertrouwen in koning Willem-Alexander en koningin Máxima is in 2024 iets gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel. Ook het vertrouwen in de monarchie in het algemeen is naar beneden gegaan.

Minder vertrouwen Willem-Alexander

53 procent van de ondervraagden geeft aan vertrouwen te hebben in Willem-Alexander als koning. Vorig jaar lag dat aantal nog op 55 procent. Ter vergelijking: in 2013, het jaar dat Willem-Alexander koning werd, had 75 procent van de ondervraagden vertrouwen in ons staatshoofd. In 2018 was dat aantal zelfs opgelopen naar 85 procent.

Dalende cijfers voor Máxima

Ook voor koningin Máxima zijn de cijfers gedaald. Waar vorig jaar nog 61 procent van de ondervraagden aangaf vertrouwen te hebben in de koningin, is dat dit jaar gedaald naar 55 procent. De reden daarvoor is volgens critici met name haar pleidooi voor de invoering van een digitale euro.

Toekomstige koningin

Het Opiniepanel van EenVandaag is ook gevraagd naar hun mening over prinses Amalia. 47 procent van de ondervraagden geeft aan vertrouwen in haar te hebben, al geeft 21 procent van de ondervraagden ook aan dat het nog te vroeg is om daarover te oordelen. Het algehele beeld over de prinses van Oranje is wel overwegend positief. "Ze is lief en serieus, maar laat haar eerst van het vrije leven genieten en volwassen worden", aldus een panellid.

Vertrouwen in de monarchie

Het vertrouwen in de monarchie is ook gedaald. Op de vraag of Nederland een monarchie moet blijven of een republiek moet worden antwoordt 52 procent dat de monarchie moet blijven, ten opzichte van 54 procent vorig jaar. 37 procent van de ondervraagden is voor een republiek, 11 procent heeft hier geen mening over.

Politieke relatie

Het onderzoek richtte zich verder vooral op de koning en zijn relatie tot de politiek. Van de ruim 26.000 ondervraagden in het panel vindt 43 procent het een "goede zaak" als de koning zijn mening deelt over politieke kwesties. Dit tegenover 40 procent dat dat een "slechte zaak" vindt. Toch vindt een ruime meerderheid, 53 procent, dat de koning met politieke uitspraken kan laten zien dat hij begaan is met de samenleving.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bron: ANP, EenVandaag

Geschreven door

Sonja van Hal

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--