Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Bekijk Huis ten Bosch nu van binnen

18 juli 2020 · Leestijd 2 min

Vanavond komt onze uitzending vanuit Den Haag, bij Paleis Huis ten Bosch. Sinds anderhalf jaar woont het koninklijk gezin op Paleis Huis ten Bosch, de plek waar ook dit jaar weer de koninklijke zomerfotosessie plaatsvond. Benieuwd hoe dit paleis er vanbinnen uit ziet?

Vorig jaar werd het paleis heropend na een lange renovatie, en mocht de pers een kijkje komen nemen (die video zie je bovenaan dit artikel). Uiteraard was Blauw Bloed daar ook bij aanwezig, en we legden een aantal ruimtes vast in het paleis zoals de werkkamers van de koning en koningin. Vanuit die ruimtes verschenen afgelopen maanden vanwege de coronacrisis ook meer foto's. Zo zagen we ze thuis aan het werk achter hun bureau, en natuurlijk op Koningsdag Thuis.

Hieronder lees je welke ruimtes we nog meer mochten bekijken, en welke functies die hebben.

Het bordes

huistenbosch-bordes.jpg

Foto's met de nieuwe regering worden hier gemaakt, op het bordes van het paleis. Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken ging langs om het gerenoveerde paleis officieel in te wijden.

De Chinese en Japanse zaal

Prinses Beatrix in 2005 in de Chinese zaal.
Prinses Beatrix in 2005 in de Chinese zaal.

Deze zaal liet stadhouder Willem V deze zalen inrichten voor zijn vrouw Wilhemina van Pruisen. Grondige renovatie was nodig, want het behang in de Chinese zaal werd geteisterd door zilvervisjes.

Blauwe Salon

blauwe-salon-huis-ten-bosch.jpg

Dit is een plek waar hoogwaardigheidsbekleders zoals presidenten van andere landen ontvangen kunnen worden: de Blauwe Salon. De ruimte kenmerkt zich door oude schilderijen aan de muren en kristallen kroonluchters. In 2013 bijvoorbeeld ontving de koning hier de president van Kosovo.

De vestibule

De vestibule, oftewel de hal. In 2014 ontvingen de koning en koningin hier wereldleiders voor een internationale conferentie. Er werd toen gedineerd in de Oranjezaal. Die was een aantal jaar geleden ook open voor het publiek. Nu is deze zaal, met prachtige schilderingen van onder meer Gerard van Honthorst, alleen nog te zien via Google Street View.

Kijk vanavond naar onze uitzending waarin natuurlijk alle mooie beelden van de fotosessie van gisteren voorbij komen. En meer koninklijk nieuws! 19.50 op NPO2.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--