Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: De geschiedenis van de Oranjes en Indonesië

6 maart 2020 · Leestijd 2 min

Komende dinsdag begint het vierdaagse staatsbezoek van Nederland aan Indonesië. Het wordt het eerste staatsbezoek sinds 25 jaar van een Nederlandse vorst aan het Aziatische land. Een bijzonder historisch moment. Tot op heden is de relatie tussen de landen moeizaam, merkt socioloog en schrijver Ronald Nijboer. "350 jaar koloniale overheersing laat zich niet zomaar uitwissen en dat beïnvloedt de betrekkingen tot op de dag van vandaag".

Ronalds grootvader, Evert-Jan Nijboer, vertrok in 1945 naar Indonesië om als oorlogsvrijwilliger te strijden voor het behoud van Nederlands-Indië. Over zijn ervaringen in het land tussen 1945 en 1948 hield Ronalds opa een dagboek bij. Daarnaast schreef hij vaak brieven naar het thuisfront. Deze persoonlijke ervaringen heeft Ronald verweven met de ondergang van Nederlands-Indië in zijn boek 'Tabé Java, tabé Indië'. 

In Blauw Bloed vertelt Ronald over de relatie tussen Indonesië en Nederland en legt hij uit waarom dit staatsbezoek anders is dan andere staatsbezoeken. "Dat heeft alles te maken met de moeizame verhouding tussen beide landen, want 350 jaar koloniale geschiedenis laat zich niet zomaar uitwissen. Dat beïnvloedt de betrekkingen tot op de dag van vandaag."

Ook vertelt hij over het staatsbezoek van toenmalig koningin Beatrix in 1995. "Opvallend was dat vele jaren later bleek dat Beatrix haar excuses had willen aanbieden voor de rol van de Nederlandse overheid tijdens de Indonesiche onafhankelijkheidsoorlog. Kok hield dat vooralsnog tegen, onder druk van de veteranen."

Bekijk meer over de geschiedenis in de video bovenaan in dit artikel!

Staatsbezoek 2020

Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima van 10 tot en met 13 maart zal in het teken staan van toekomstgerichte samenwerking op het gebied van landbouw, gezondheid, maritieme industrie en kustbescherming, circulaire economie en watertechnologie. 

Blauw Bloed doet volgende week iedere dag verslag van het staatsbezoek op de website, app en de social mediakanalen. 

Het item over de geschiedenis tussen de Oranjes en Indonesië met Ronald Nijboer is zaterdag 7 maart te zien in de uitzending van Blauw Bloed om 19:55 op NPO2. 

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--