Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Het leven van groothertog Jean (1921-2019)

23 april 2019 · Leestijd 2 min

Luxemburg rouwt om het overlijden van groothertog Jean. De vader van de huidige groothertog Henri is dinsdag na een kort ziekbed op 98-jarige leeftijd overleden. Royaltyjournalist Wim Dehandschutter vertelt onder andere hoe belangrijk Jean is geweest voor het kleine groothertogdom en over zijn band met de verschillende koningshuizen.

De regering van Luxemburg kondigde dinsdag een periode van nationale rouw aan. De Luxemburgse premier Xavier Bettel maakte in een korte persverklaring bekend dat de staatsbegrafenis voor groothertog Jean zal plaatsvinden op zaterdag 4 mei in de Onze Lieve Vrouwe-kathedraal van Luxemburg-stad. Tot zaterdag 4 mei 18 uur zullen alle vlaggen aan overheidsgebouwen en op openbare plekken halfstok hangen.

De koningshuizen van Nederland en België reageren bedroefd op het overlijden van groothertog Jean. "Wij zijn dankbaar voor de vriendschap en de warmte die hij uitstraalde en koesteren de vele dierbare herinneringen aan hem", schrijven koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix. Ze noemen de groothertog "een wijs man, mild en verbindend in zijn optreden".

"Met zijn weloverwogenheid en menselijkheid droeg hij bij aan rust en vertrouwen in zijn land en in Europa", aldus de Oranjes. "Wij hebben een vriend verloren en denken met ontroering terug aan de mooie momenten met hem."

Koning Filip van België reageert op Twitter op het overlijden van zijn oom. "Groothertog Jan was een uiterst gerespecteerde persoon en erg geliefd, zowel in België als in Luxemburg", reageert Filip. "Zijn moed, zijn waardigheid en zijn groot verantwoordelijkheidsgevoel zijn een voorbeeld voor ons allen. Heel België deelt het verdriet van de Luxemburgse bevolking."

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--