Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Jan Taminiau over ontwerpen voor Máxima

3 mei 2018 · Leestijd 3 min

Het postzakjasje, de inhuldigingsjurk, en vele japonnen voor diners en gala-avonden: Couturier Jan Taminiau weet koningin Máxima steeds weer te laten stralen in zijn ontwerpen. Zijn kunstwerken zijn van 21 april t/m 26 augustus te bekijken in het Centraal Museum in Utrecht. Wij hebben een bezoekje gebracht samen met stijlmeester Bodo Breg en spraken daar met niemand minder dan: Jan Taminiau zelf!

Video – Bodo Breg in gesprek met Jan Taminiau

Meer zien van het gesprek met Jan Taminiau? Klik hier en bekijk onze YouTube-video.

Wat is er te zien in het Centraal Museum Utrecht?

Maxima_postzakjas.jpg
2009: de toen nog prinses Máxima draagt het postzak-jasje voor het eerst in Arnhem.

Het postzak jasje

In 2009 droeg Máxima tijdens de Mode Biënale in Arnhem voor het eerst een ontwerp van Jan Taminiau. Het postzak jasje bleek een echte hit! Drie maanden later droeg Máxima het kledingstuk opnieuw in New York. Het jasje is gemaakt van gerecyclede postzakken. In onze YouTube-video vertelt Jan Taminiau over dit ontwerp.

Maxima_huwelijk_luxemburg.jpg

Huwelijk Luxemburg

Koningin Máxima vindt het belangrijk om Nederlandse ontwerpen in het buitenland te dragen. Zo is zij een ambassadrice van de Nederlandse mode. Op de vooravond van het huwelijk van de Luxemburgse erfgroothertog Guillaume maakt Máxima indruk met een spectaculaire jurk van Jan Taminiau.

De inhuldigingsjurk(en)

De meest bekende en spraakmakende jurk van koningin Máxima is ook van de hand van Taminiau: de inhuldigingsjurk. Een koningsblauwe japon met prachtige borduursels. Het is één van de weinige ontwerpen die achter glas staat in Utrecht.

"Toen ik werd gevraagd om deze jurk te mogen ontwerpen voelde ik me vooral nederig. Voor mij is het een jongensdroom die uitkomt: het mogen kleden van de koningin van Nederland. Ik voel me trots dat ik als Nederlandse ontwerper een bijdrage mag leveren aan dit mooie moment." – schreef Jan Taminiau destijds op Facebook.

Ook de japon die koningin Máxima 's avonds droeg tijdens de Koningsvaart en bij het huwelijk van de Zweedse prins Carl Philip is te zien in het Centraal Museum Utrecht.

Prinsjesdag 2013 & 2015

Op haar eerste Prinsjesdag als koningin pakt Máxima flink uit met een goudkleurige japon van Jan Taminiau. In 2015 draagt ze opnieuw een magische jurk van zijn hand. Jan Taminiau heeft zich voor dit ontwerp laten inspiren door de Japanse kamer in Huis ten Bosch. Koningin Máxima draagt deze jurk ook op de nieuwe staatsieportretten die vorige week werden vrijgegeven.

Contraprestatie_staatsbezoek_Portugal.jpg
2017: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tijdens de contraprestatie in Portugal.

Staatsbezoek Portugal

In oktober vorig jaar brachten koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek aan Portugal. Op de laatste avond biedt het koningspaar een concert aan om de president te bedanken voor de gastvrijheid. De koningin verschijnt in een nieuwe creatie van Taminiau.

Maxima_feest_50.jpg

Koning Willem-Alexander 50 jaar

150 ‘medejarigen’ mochten op 28 april 2017 met koning Willem-Alexander en koningin Máxima dineren op het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Ook het feestelijke ontwerp dat koningin Máxima hier droeg is te zien in Utrecht.

Klik hier en bekijk onze YouTube-video over de expositie.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--