Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Koning neemt publiek in de maling

15 december 2018 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander opende zaterdagochtend in het Centraal Museum in Utrecht een tentoonstelling van bijna zeventig werken van caravaggisten, schilders die zich lieten inspireren door de Italiaanse meester Caravaggio (1571-1610). Utrecht, Caravaggio en Europa is de titel van de grote tentoonstelling. Voorafgaand aan het bezoek grapte de koning nog even met het publiek dat voor het museum stond te wachten.

Voor de tentoonstelling heeft het Vaticaan het topstuk de Graflegging van de Italiaanse schilder Caravaggio in bruikleen gegeven. Het is een van de ruim zestig bruiklenen, waarvan zesenveertig nog niet eerder in Nederland waren.

Ze zijn afkomstig uit museale en privécollecties in Europa en de VS, waaronder de Vaticaanse musea, het Musée du Louvre in Parijs, de Galleria degli Uffizi in Florence, The National Gallery of Art in Londen en The National Gallery of Art in Washington.

Inspiratie

Tussen 1600-1630 werden in Rome 2700 kunstenaars geregistreerd, waaronder de Utrechtse Caravaggisten Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst. Ze bezochten dezelfde kerken en collecties, spraken elkaar en ze schilderden met dezelfde thema’s en inspiratiebronnen als hun grote voorbeeld.

Utrecht, Caravaggio en Europa is tot en met 24 maart te bezichtigen.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--