Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Koningin grapt over naam gynaecoloog

15 maart 2018 · Leestijd 2 min

Koningin Máxima heeft donderdagochtend het expertisecentrum Endometriose in Balans in HMC Bronovo in Den Haag geopend. Na de opening ontmoette zij een aantal artsen en patiënten waaronder gynaecoloog dr. Jim English. Zijn naam zorgde bij koningin Máxima voor wat verwarring.

Koningin_Ma__xima_gesprek_endometriose.jpg

Koningin Máxima ontmoette donderdag ook gynaecoloog Maddy Smeets. Zij assisteerde bij de geboorte van Amalia, Alexia en Ariane (in de video in de rode japon).

De opening vond plaats tijdens een symposium over de medische en sociale gevolgen van de ziekte endometriose. Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. In Nederland lijden circa 400.000 vrouwen aan de ziekte.

Wat is endometriose?

Endometriose is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies, dat normaal gesproken aan de binnenkant van de baarmoeder zit, zich ook buiten de baarmoeder in de buik bevindt. Dit veroorzaakt zeer pijnlijke menstruaties, die later overgaan in dagelijkse heftige buikpijnklachten. Endometriose kan daarnaast blaas-, nier- en darmfuncties verstoren.

Marilyn Monroe

Endometriose is een relatief onbekende aandoening. Toch komt deze voor bij 1 op de 10 vrouwen in hun vruchtbare periode. In Nederland alleen al gaat het dus om bijna 400.000 vrouwen. Niet alleen in Nederland is de ziekte onbekend, ook in het buitenland is dit het geval. Het meest in het oog springende voorbeeld is de iconische filmster Marilyn Monroe die in de jaren 50, in stilte, aan deze aandoening leed.

Holistische benadering

Het centrum kent letterlijk een eigen plek in het ziekenhuis (een eigen polikliniek en wachtkamer). Nog belangrijker is dat er in het centrum niet alleen oog is voor de ziekte van de patiënt, maar voor het hele welzijn van de patiënt en haar omgeving. Daarom bestaat het behandelteam niet alleen uit artsen, maar ook uit paramedici zoals diëtiste, een bekkenbodemtherapeute, psycholoog, seksuoloog en coach.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--