Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Koninklijke outfits geïnspireerd op modegeschiedenis

18 oktober 2017 · Leestijd 2 min

Mode en royals zijn al decennialang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sommige outfits zijn onvergetelijk; zoals het postzak jasje van Máxima. Het Centraal Museum wijdt een tentoonstelling aan de mode door de eeuwen heen. Ook vele ontwerpen van koninklijke mode-ontwerpers van nu zijn er te bewonderen.

Het is tijd voor een feestje bij het Centraal Museum! Dit jaar is het namelijk precies honderd jaar geleden dat de eerste modeconservator, Jonkvouw Carla de Jonge, werd aangenomen. Tijdens haar carrière breidde ze de verzameling van historische kostuums flink uit. Door de eeuw heen is de focus van het verzamelbeleid behoorlijk veranderd. Nu ligt de nadruk vooral op hedendaagse en internationale mode. Mode-ontwerpers van nu laten zich nog altijd inspireren door de geschiedenis. 

In de modetentoonstelling ‘Uit de Mode’ staan 100 hoogtepunten uit de eigen modecollectie in de spotlights. Zo zijn er 18e eeuwse robes te zien, zeer experimentele herenpakken, jurken van Jan Taminiau, maar ook de dekbedjas van Maison Martin Margiela. In totaal telt het museum zo’n tienduizend kledingstukken en geldt daarmee als een van de belangrijkste Nederlandse collecties.

De tentoonstelling is nog tot 22 oktober te zien in het Centraal Museum in Utrecht.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--