Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Máxima beleeft leerzame ochtend in Fotomuseum

2 april 2019 · Leestijd 2 min

Koningin Máxima heeft dinsdagochtend een werkbezoek gebracht aan het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. "Ik heb veel geleerd", stelde ze bij vertrek vast, al was ze zelf meer van de fotografie met de iPhone.

De koningin, wellicht een van de meest gefotografeerde vrouwen van Nederland, kreeg van museumdirecteur Birgit Donker een zeer uitgebreide rondleiding, waarbij geen facet onbelicht bleef. Na een korte uitleg over de missie van het nog relatief jonge museum werd Máxima meegenomen naar een aantal exposities.

Gruwelen

Indringend was de tentoonstelling 'Shadows' met opnamen van begin jaren zeventig uit Chili en Nicaragua, gemaakt door Koen Wessing en Alfredo Jaar. De Chileense beelden zijn gemaakt na de staatsgreep tegen president Salvador Allende. Donker en de koningin verwonderden zich erover dat Wessing in die tijd kennelijk zonder beperkingen kon werken. "Misschien wilden ze het wel laten zien", opperde Máxima over de gruwelen die hij kon documenteren.

Leer verder onder de foto's.

Geduld

De enorme collectie van het Fotomuseum moet ook worden bewaard en dat zorgt voor voldoende uitdagingen, zo leerde de koningin bij haar rondgang ook. Ze bezocht het restauratieatelier en vroeg honderduit. Hier zijn de 42.000 dia's van fotograaf Ed van der Elsken, die bij hem thuis vochtig waren opgeslagen, van schimmel ontdaan en schoongemaakt. Monnikenwerk, dat mede door crowdfunding tot stand kwam. 

Eind volgende maand komt het museum met de overzichtsexpositie 'Lust for life' van zijn kleurenwerk en Máxima kreeg op de afdeling digitalisering te zien hoe zijn kleinbeeld dia's voor volgende generaties worden bewaard. De dia's worden niet gescand, maar gefotografeerd. De koningin wilde weten waarom voor deze methode is gekozen. "Scannen kost zes minuten per dia. Dat gaat dus heel lang duren. Fotograferen is sneller en levert eenzelfde kwaliteit op", legde hoofd collcties Martijn van den Broek uit. Het museum heeft nog heel wat werk voor de boeg. Van de hele collectie is pas vier procent gedigitaliseerd. "Nu begrijp ik dat u met een camera werkt", zei de begripvolle Máxima.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--