Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Prinses Margriet bij het Rode Kruis

25 juni 2020 · Leestijd 3 min

Al jaren is prinses Margriet bij deze stichting betrokken: het Rode Kruis. Sinds 2010 is ze erevoorzitter. Vandaag bezocht de prinses de organisatie om de gevolgen van de coronapandemie te zien.

De prinses sprak met de directeur van het Rode Kruis Joke van Lonkhuijzen over hoe het Rode Kruis na het uitbreken van de coronacrisis direct hulp heeft verleend. Want het Rode Kruis is een organisatie die in crisissituaties hulp biedt.

Vervolgens zag de prinses de ingerichte testlocatie van de GGD bij het Rode Kruis. De meeste testlocaties zijn in parkeergarages, waar men met de auto heen moet om zich te laten testen. Omdat niet iedereen een auto heeft, besloot het Rode Kruis met de GGD een locatie te maken waar mensen ook lopend of met de fiets heen kunnen.

Vervolgens hoorde de prinses over de actie die in Utrecht is opgezet om voedselpakketten uit te delen in de regio Utrecht. Het Rode Kruis levert via lokale organisaties voedselpakketten aan mensen die in de coronacrisis extra hulp kunnen gebruiken.

Aan het eind van het bezoek sprak de prinses met vrijwilligers van het Rode Kruis, over hun inzet tijdens deze crisis. Zo is er een belteam van het Rode Kruis dat helpt om de hulpvragen die via de landelijke Hulplijn binnenkomen, te beantwoorden. Ook worden vrijwilligers ingezet om te helpen bij de dagelijkse verzorging in verpleeghuizen, zoals het ontbijt of aantrekken van steunkousen en het hebben van een gesprekje met de bewoners. Daarnaast helpt het Rode Kruis bij 'ontslagvervoer'. Dit betekent dat zij patiënten die corona hebben of hebben gehad van en naar het ziekenhuis vervoeren.

Gemis

Prinses Margriet mist het oude leven, waarbij ze in het hele land op pad kan. Dat zei ze donderdagmiddag in Utrecht aan het einde van een werkbezoek aan het Rode Kruis. Het verplicht thuis moeten blijven van de afgelopen maanden was "moeilijk". Maar, zo voegde Margriet eraan toe, daarin was ze niet uniek.

Ze had het contact met kinderen en kleinkinderen gemist "zoals iedereen." Ze had hen heel weinig gezien en alleen uit de verte, zo vertelde de prinses. De vraag of ze zich extra zorgen had gemaakt om echtgenoot Pieter van Vollenhoven of andere familieleden, wimpelde ze af. "Er zijn heel voor zorgen voor iedereen", zo bracht Margriet het gesprek meteen op de samenleving als geheel.

De prinses, erevoorzitter van het Rode Kruis, was trots op de "eigen organisatie" zei ze na het bezoek aan de corona-teststraat van de GGD, waar Rode Kruis-vrijwilligers assisteren, en waar ze tekst en uitleg kreeg over de uitdeling van voedselpakketten. Het was heel duidelijk dat dit heel nodig is, aldus Margriet.

Ze was de afgelopen maanden goed op de hoogte gehouden over de werkzaamheden van het Rode Kruis, maar vond het fijn nu weer eens "de werkelijkheid" te kunnen zien, en om met vrijwilligers te praten. Het ging tenslotte om die vrijwilligers, zo besloot ze.

Tekst: Blauw Bloed / ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--