Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Rijtoer keizer Naruhito en keizerin Masako door Tokio

10 november 2019 · Leestijd 2 min

De nieuwe Japanse keizer Naruhito en keizerin Masako hebben zondag in een open auto een rijtoer gemaakt door Tokio. Tienduizenden enthousiaste Japanners juichten het paar toe.

De rijtoer met 46 auto's begon bij het keizerlijk paleis en duurde een half uur. De keizer droeg een rokkostuum en keizerin Masako een witte jurk en een tiara, een duidelijk verschil met de ceremoniële gewaden die ze bij de troonsbestijging aan hadden.

Langs de route zwaaiden mensen met Japanse vlaggetjes en namen ze foto's met hun smartphones. Sommige Japanners zochten zaterdag al een plekje om zo goed mogelijk zicht te hebben. "Om dit historische moment met mijn eigen ogen te zien en om de glimlach van de keizer en keizerin te zien, wilde ik vooraan staan", zei een van hen.

Voor de rijtoer werd een speciale auto gemaakt: de Toyota Century. Dit model werd speciaal opengemaakt zodat de keizer goed te zien zou zijn tijdens de rit.

Veiligheid

De veiligheidsmaatregelen waren fors. Er werden maar liefst 26.000 politiemensen opgetrommeld. Iedereen die langs de route wou staan, moest door een veiligheidscontrole. Daarvoor werden er veertig controleposten ingericht. Aanstekers, messen, drones en spandoeken waren verboden, evenals selfiesticks en grote rugzakken of bagage. Schreeuwen of het spelen van luide muziek werd ook niet toegestaan, en mensen mochten ook niet iemand op de schouders nemen.

Mensen die langs de route wonen of werken, hebben ook een rits maatregelen voorgeschoteld gekregen. Ze mochten niet vanaf balkons of daken toekijken of foto's maken. De was te drogen hangen werd eveneens verboden en het advies was om potten met planten weg te halen om te voorkomen dat ze op de toeschouwers beneden zouden kunnen vallen bij een windstoot.

Uitgesteld

De rijtoer zou eerst op 22 oktober na afloop van de inhuldiging plaatsvinden, maar dit ging niet door. De regering stelde het evenement uit om alle aandacht te kunnen besteden aan de gevolgen van tyfoon Hagibis. Die typhoon raasde op 12 oktober door Japan en veroorzaakte 82 doden.

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--