Spreken we van een tiara of een diadeem?
Tijdens staatsbanketten pakken royals vaak uit met de meest schitterende juwelen. Van een groot collier tot een tiara bedekt met edelstenen. Of noemen we dit een diadeem? Juwelenhistoricus Martijn Akkerman geeft duiding.
De termen 'tiara' en 'diadeem' worden vaak door elkaar gebruikt maar betekenen ze ook hetzelfde? Martijn Akkerman legt uit waar beiden vandaan komen en welke benaming door de adel wordt gebruikt.
Tiara
"In het oude Mesopotamië werd door hooggeplaatste persoonlijkheden een muts gedragen, een soort bijenkorf van leer of stof versierd met goud en edelstenen. Dat werd een tara genoemd en uiteindelijk is daar het woord tiara van afkomstig", aldus Martijn Akkerman. "Het verwijst in het algemeen naar de pauselijke tiara, die door de paus wordt gedragen bij het in- en uitgaan van de Sint-Pietersbasiliek."
Lees verder onder de foto.
Deze tiara van koningin Mary heeft een Nederlands randje.
Diadeem
"Het woord diadeem komt van diadeo wat betekent: ik bind samen. De Griekse god Dionysos had een witte band om zijn hoofd als teken van zijn goddelijke waardigheid. Hellenistische vorsten gingen ook zo'n band dragen. In combinatie met de bloem- en bladkransen die in de oudheid door priesters, feestvierders en atleten werden gedragen, is uiteindelijk de diadeem ontstaan zoals wij dat nu kennen."
Lees verder onder de foto.
Interessant: het verhaal achter de Stuart-diamant van het Koninklijk Huis.
Tiara of diadeem?
De vraag rest: wanneer spreek je van een tiara en wanneer spreek je van een diadeem? Martijn Akkerman geeft antwoord. "De termen mag je door elkaar gebruiken. Maar het Nederlandse hof en de adel spreekt uiteindelijk van diadeem."
Beeld: ANP
Geschreven door
Jeanine van Nieuwkoop-Steenhoven