Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Het verhaal achter de Stuart-diamant van het Koninklijk Huis

3 november 2023 · Leestijd 3 min

Het is één van de meest kostbare juwelen uit de collectie van het Koninklijk Huis: de Stuart-diamant. Zo'n vijf jaar geleden zagen we hem voor het laatst, toen koningin Máxima de diamant droeg tijdens het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Toch is deze blauw-groene peervormige diamant al veel langer in het bezit van onze koninklijke familie. Maar wat is het verhaal achter de Stuart-diamant? Wij zochten het voor je uit.

De geschiedenis van de Stuart-diamant begint aan het einde van de 17e eeuw. De Engelse koningin Mary Stuart II krijgt de diamant van haar man, de Britse koning en Nederlandse stadhouder Willem III, aangeboden. Na het overlijden van Mary komt de diamant in het bezit van de Oranjes, ondanks tegenstribbelen van Mary's zus en opvolgster Anne. In 1702 verandert de naam naar de Holland-diamant.

Koningin Emma

Aan het einde van de 19e eeuw zien we de Stuart-diamant weer terug. Ter gelegenheid van het huwelijk van koning Willem III en koningin Emma wordt de diamant vermaakt. In de foto hieronder zie je koningin Emma met de edelsteen in haar ketting. Erg tevreden met de ketting is de koningin trouwens niet. Daarom besluit ze de Stuart-diamant speciaal voor de inhuldiging van haar dochter Wilhelmina te laten veranderen.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Koningin Wilhelmina

Voor de inhuldiging van koningin Wilhelmina wordt de Stuart-diamant op een diadeem geplaatst. Helaas is ook koningin Wilhelmina geen groot fan van de diamant, ze draagt hem slechts sporadisch. Tijdens haar huwelijk in 1901 zien we de edelsteen en op een enkel staatsieportret. Wel geeft de koningin de diamant haar oorspronkelijke naam terug.

Lees verder onder de foto.

Wilhelmina-Stuart-diamant
1898: Koningin Wilhelmina draagt de Stuart-diamant tijdens haar inhuldiging.

Koningin Juliana

In tegenstelling tot haar moeder en oma is koningin Juliana wel gek op de diamant. We zien haar vlak voor haar inhuldiging in 1948 voor het eerst met de edelsteen. In de jaren '60 en '70 draagt ze de diamant meerdere malen en ook op staatsieportretten van de koningin vinden we de Stuart-diamant vaak terug.

Lees verder onder de foto's.

Juliana-Stuart-diamant-2
1964: Koningin Juliana en koning Gustav Adolf VI van Zweden betreden het bal ter gelegenheid van het huwelijk van koning Constantijn van Griekenland met prinses Anne-Marie van Denemarken.
Juliana-Stuart-diamant
1969: Koningin Juliana draagt de Stuart-diamant op een staatsieportret met prins Bernhard.

Koningin Máxima

Koningin Beatrix houdt zich aan de traditie van haar oma en overgrootmoeder. Tijdens haar regeerperiode draagt ze nooit de Stuart-diamant. Als Máxima vanaf 2013 koningin is, maakt de Stuart-diamant een comeback. Tijdens een staatsbezoek aan Luxemburg draagt de koningin het diadeem wat bij de diamant hoort, alleen ontbreekt de edelsteen dan nog. Haar oorbellen zijn trouwens afkomstig van het diadeem.

Lees verder onder de foto.

Máxima-Stuart-diadeem
2018: Koningin Máxima draagt het Stuart-diadeem, zonder de diamant tijdens een staatsbezoek aan Luxemburg.

In 2018 is het dan eindelijk zover. Koningin Máxima draagt tijdens een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk de Stuart-diamant. Dat ze besluit om het hier te dragen, is geen verrassing vanwege de geschiedenis van de diamant, die dus ooit in handen was van de Britse koning en koningin.

Máxima-Stuart-diamant
2018: Koningin Máxima draagt de Stuart-diamant tijdens een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

Foto's: ANP

Video: Het is zover: Máxima draagt de kostbare Stuart diamant

Lees ook over:

Video: Het is zover: Máxima draagt de kostbare Stuart diamant

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--