Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Wat deed koningin Máxima bij de IKEA in Utrecht?

8 november 2022 · Leestijd 2 min

Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag een bezoekje gebracht aan de IKEA in Utrecht. Niet om een paar nieuwe meubels uit te zoeken, maar om banenplatform RefugeeWork te lanceren. Het platform is een initiatief van VluchtelingenWerk Nederland, Start Foundation en SparkOptimus. Werkzoekenden met een vluchtverhaal kunnen op RefugeeWork aan werkgevers worden gekoppeld.

De koningin luisterde op de bijeenkomst naar verhalen van enkele werkzoekende vluchtelingen en werkgevers. Die vertelden over hun ervaringen bij het zoeken naar een baan of het aannemen van nieuwe mensen vóór de lancering van het platform.

Lees verder onder de video.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Volgens minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is RefugeeWork belangrijk omdat veel vluchtelingen en statushouders, ondanks de krappe arbeidsmarkt, er niet in slagen om werk te vinden. Het platform biedt daarbij uitkomst, zei ze in haar toespraak. "Het maakt mensen zelfredzaam, door ze een praktisch en toegankelijk hulpmiddel te geven waarmee ze werk kunnen vinden."

Lees verder onder de foto.

Máxima lanceert banenplatform RefugeeWork

Na de lancering ging koningin Máxima in gesprek met werkzoekende vluchtelingen die zich op het platform hebben ingeschreven, onder wie de Syrische Farouk Souriti. Hij vertelde dat hij vaak is afgewezen door werkgevers omdat hij de Nederlandse taal niet goed spreekt. Ook zei hij hoe belangrijk het hebben van een goed netwerk volgens hem is bij het vinden van een baan, maar dat het ook tijd kost om dat als nieuwkomer op te bouwen.

Lees verder onder de foto.

Máxima bij banenplatform RefugeeWork

De koningin sprak ook met werkgevers die zich bij RefugeeWork hebben aangemeld. Zo sprak ze met vertegenwoordigers van IKEA. Het woonwarenhuis is vaste partner van VluchtelingenWerk Nederland en heeft een programma waar vluchtelingen werkervaring op kunnen doen.

Aan het einde van haar werkbezoek kreeg Máxima een kookboek over de Syrische keuken overhandigd. De koningin was blij met haar cadeau en nam het mee naar huis. 

Máxima krijgt kookboek

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--