Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Video: Willem-Alexander touwtrekt Koningsspelen open

12 april 2019 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagochtend het startsein van de zevende editie van de Koningsspelen gegeven. Dat deed hij door al touwtrekkend een watertappunt op het schoolplein van de christelijke basisschool De Arke in Lemmer te onthullen.

De koning stond er niet alleen voor, want hij kreeg hulp van enkele leerlingen van de Friese school. Ook presentatoren Britt Dekker en Ron Boszhard droegen hun steentje bij. Op het plein swingde Willem-Alexander daarna mee met het themaliedje van dit jaar: Pasapas van Kinderen voor Kinderen.

Voor het officiële gedeelte schoof Willem-Alexander zoals inmiddels gebruikelijk aan bij het ontbijt van de leerlingen van De Arke. Hij praatte er met de kinderen, die zichtbaar zenuwachtig waren, over het belang van sporten en ontbijten.

Het thema van de Koningsspelen is dit jaar 'water drinken'. Dat vindt de koning erg belangrijk, zo stipte hij aan in een interview met het NOS Jeugdjournaal. "Ik drink zelf heel veel water. Meer dan genoeg. Het is heel gezond. Ik moedig iedereen aan, ook bij ons thuis, om veel water te drinken."

Lees verder onder de video.

Dit jaar doen ruim 6.000 basisscholen mee aan de zevende editie van de Koningsspelen. De dag, die begint met een gezond ontbijtje op school, bestaat uit sportieve activiteiten.

Voor de camera verklapte de koning dat hij helaas niet genoeg tijd heeft voor een teamsport en om zijn dochters vaker aan te moedigen bij hun wedstrijden.

In 2013, bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander, werden de Koningsspelen voor het eerst gehouden. Sindsdien is het een jaarlijks evenement, altijd op de laatste vrijdag voor Koningsdag. Maar dit jaar is het dus een week eerder, in verband met Goede Vrijdag.

Koningin Máxima kon er dit jaar niet bij zijn. Zij is in haar VN-functie in Washington bij de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank.

De achtste editie van de Koningsspelen wordt volgend jaar gehouden op vrijdag 24 april. Dat heeft de organisatie van het sportieve evenement voor basisscholen vrijdag bekendgemaakt.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--