Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vier dagen feest voor platina regeringsjubileum Elizabeth

12 november 2020 · Leestijd 3 min

De Britten krijgen in 2022 een extra vrije dag voor de viering van het platina regeringsjubileum van koningin Elizabeth. Dat heeft de minister van Cultuur donderdag laten weten. De Queen hoopt de historische mijlpaal te bereiken op 6 februari van dat jaar en de festiviteiten zijn gepland voor het eerste weekeinde van juni.

Leden van de koninklijke familie tijdens de rondvaarttocht over de Thames in 2012, tijdens de
Leden van de koninklijke familie tijdens de rondvaarttocht over de Thames in 2012, tijdens de viering van het diamanten jubileum.

De extra vrije dag wordt geplakt aan het weekeinde en de verplaatste May Bank Holiday, zodat er in totaal vier achtereenvolgende dagen zijn om het 70-jarig jubileum te vieren. Het voorlopige plan is dat te doen met een mengeling van traditie en spektakel en van straatfeesten. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk maar ook in de Gemenebest-landen waar Elizabeth ook koningin is.

De Britse regering gaat er vanuit dat de nu 94-jarige Queen ook in 2022 nog op de troon zit. Ze heeft altijd gezegd niet te zullen aftreden, dus daar hoeft geen rekening mee te worden gehouden ondanks recente geruchten dat ze op haar 95ste verjaardag een stapje terug zou doen. Echtgenoot prins Philip hoopt in juni 2021 honderd jaar te worden.

Elizabeth werd in 1952 op jonge leeftijd koningin door het overlijden van haar pas 56-jarige vader koning George VI. Haar kroning volgde een jaar later, op 2 juni 1953. Dat biedt de mogelijkheid ook in 2023 weer een feest te houden. Overigens heeft de koningin in 2022 mogelijk nog een mijlpaal te vieren. Bij leven en welzijn van haar en haar man prins Philip (die dan 101 jaar zou zijn) is er op 20 november het 75-jarig huwelijksjubileum.

Koningin Elizabeth nog geen wereldrecordhouder

Lodewijk XIV van Frankrijk is recordhouder met  72 jaar en 110 dagen op de troon.
Een schilderij van Lodewijk XIV, waarop de hakken en de pruik die hij regelmatig droeg goed te zien zijn. Geschilderd door Hyacinthe Rigaud omstreeks 1700.

Wanneer de nu 94-jarige Queen haar mijlpaal haalt, heeft ze nog steeds geen 'wereldrecord' in handen.

Elizabeth zou daarvoor nog twee jaar en 111 dagen langer moeten regeren. Dan namelijk haalt ze recordhouder 'Zonnekoning' Lodewijk XIV (1638-1715) van Frankrijk in. Die zat 72 jaar en 110 dagen op de troon, maar hij werd in 1643 dan ook al op 4-jarige leeftijd koning.

Tweede op de ranglijst staat de in oktober 2016 overleden koning Bhumibol van Thailand, die op dat moment zeventig jaar en 126 dagen regeerde. Derde is vorst Johann II van Liechtenstein, die in 1858 als 18-jarige aan de macht kwam in het ministaatje en die het zeventig jaar en 91 dagen volhield. Hij overleed in februari 1929.

Koningin Elizabeth bezet nu nog de vierde plaats, met een regeringstijd van 68 jaar en 279 dagen. De tweede plaats kan ze op 13 juni 2022 overnemen van koning Bhumibol

Bron: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--