Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Meesterschilder Van Gogh blijft de Oranjes inspireren

16 mei 2023 · Leestijd 2 min

Dinsdag verricht koningin Máxima de officiële opening het Van Gogh Village Museum in Nuenen, waar Vincent van Gogh twee jaar heeft gewoond en gewerkt. Haar schoonmoeder prinses Beatrix is binnenkort aanwezig bij de viering van het 50-jarig jubileum van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Daar zal de prinses, net als haar moeder koningin Juliana een halve eeuw geleden, een zonnebloem in ontvangst nemen. De Oranjes tonen door de jaren heen grote belangstelling voor de meesterschilder.

De zonnebloem is natuurlijk een verwijzing naar Van Goghs 'Zonnebloemen', een beroemde serie stillevens van de meesterschilder. Tijdens zijn leven kreeg hij weinig erkenning; na zijn dood inspireerde hij talloze kunstenaars. In deze tijd lokken de meesterwerken van Vincent van Gogh miljoenen naar musea.

Van Gogh-jurk

Hij vond niet alleen navolgen in de schilderkunst, maar inspireerde ook modeontwerpers, zoals bleek uit de kledingkeuze van Máxima tijdens een staatsbezoek aan China. Door de jaren heen toonden onze royals regelmatig belangstelling voor zijn leven en werk. 

Prinses Juliana onthult in 1964 een monument van Vincent en Theo van Gogh in Zundert, de geboorteplaats van de broers.

Van Gogh standbeeld 1964

Koningin Juliana en prinses Beatrix bezoeken het Van Gogh-museum in 1976.

Beatrix Juliana Van Gogh-museum 1976

Prinses Beatrix bezoekt in 2015 samen met koningin Sonja van Noorwegen een tentoonstelling met werk van Vincent van Gogh en de Noorse schilder Edvard Munch in Oslo. 

Van Gogh Beatrix Oslo

In 1999 krijgt koningin Beatrix een rondleiding in de vernieuwde vleugel van het Van Gogh Museum die ze net heeft geopend. 

Koningin Beatrix Van Gogh Museum 1999

Tijdens het staatsbanket in Peking  in 2015 draagt  Máxima een jurk van ontwerper Mattijs van Bergen. Hij liet zich inspireren door het schilderij Olijfgaard uit 1889. 

Staatsbanket Van Gogh jurk Máxima

Koning Willem-Alexander opent in 2018 de tentoonstelling 'Van Gogh & Japan' in het Van Gogh Museum in Amsterdam. De schilder bestudeerde de Japanse prentkunst. De expositie liet zien hoe dit zijn werk beïnvloedde. 

Van Gogh en Japan

Prinses Beatrix ontvangt bij het jubileumfeest op 2 juni een zonnebloem, een verwijzing naar het beroemde schilderij 'Zonnebloem', dat in het Van Gogh Museum in Amsterdam hangt. 

DeZonnebloemen Van Gogh

Beeld: ANP

Koningin Máxima opent Van Gogh Village Museum in Nuenen

Lees ook over:

Koningin Máxima opent Van Gogh Village Museum in Nuenen

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--