Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Volg live: De eerste slag van het 75 jaar Vrijheid Vijfje

5 mei 2020 · Leestijd 2 min

Het is Bevrijdingsdag. Op deze 5 mei herdenkt Nederland 75 jaar vrijheid. Voor de gelegenheid is een speciale editie van het 75 jaar Vrijheid Vijfje ontworpen. Deze bijzondere herdenkingsmunt heeft ook een koninklijk randje. Koning Willem-Alexander schittert op de munt, nog zonder baard.

De ceremoniële Eerste Slag kan gezien de huidige omstandigheden niet door publiek bijgewoond worden. Maar daar heeft de Koninklijke Nederlandse Munt iets op bedacht! Om 11:00 uur kan iedereen via een livestream getuige zijn van de ceremoniële Eerste Slag.

Ondanks de uitzonderlijke situatie willen de Koninklijke Nederlandse Munt en het Nationaal Comité 4 en 5 mei in onderlinge verbondenheid stilstaan bij de viering van 75 jaar vrijheid. De eerste slag van de bijzondere herdenkingsmunt wordt verricht door Jaap Smit, de vicevoorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Commissaris van de Koning in de privincie Zuid-Holland.

Het ontwerp

VZ-en-KZ-75-jaar-vrijheid-BU.jpg

Het 75 jaar Vrijheid Vijfje is ontworpen door de Nederlandse kunstenaar Marijke van Warmerdam, die al eerder de herdenkingsmunt het Luchtvaart Vijfje ontworpen heeft. Van Warmerdam heeft, om de feestelijke sfeer van de bevrijding 75 jaar geleden weer te geven, een vrolijk lint op zowel de voor- als de keerzijde van de munt verwerkt. De koning staat op het Vijfje, nog zonder baard.

Ook lanceerde de Koninklijke Nederlandse Munt het traditionele gouden tientje, en een speciale muntset getiteld ‘Europe Remembers’ in samenwerking met Royal Leerdam Crystal. In deze set worden de officiële herdenkingsmunten omtrent 75 jaar vrijheid van Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Canada samengebracht.

Bron: Koninklijke Nederlandse Munt

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--