Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lief! De bijzondere vriendschap tussen prinses Beatrix en koningin Sofia

4 november 2023 · Leestijd 4 min

Prinses Beatrix en koningin Sofia hebben door de jaren heen een goede band opgebouwd. De twee royals zijn al vaak samen gespot bij officiële gelegenheden, maar ook daarbuiten zien ze elkaar graag.

Prinses Beatrix en koningin Sofia zijn echte generatiegenoten, ze zijn namelijk allebei in 1938 geboren. Dat de twee royals een goede en lange vriendschap hebben, blijkt wel uit de foto's.

1980: Staatsbezoek van Spanje

De vriendschap van Beatrix en Sofia gaat al lang terug. Meer dan veertig jaar geleden brengt het Spaanse koningspaar een staatsbezoek aan Nederland. Juliana is dan nog koningin, maar tijdens het bezoek maakt koningin Sofia meerdere uitstapjes met prinses Beatrix. 

Lees verder onder de foto.

Sofia-Beatrix-1980
1980: Sofia en Beatrix zijn samen op pad tijdens het staatsbezoek.

's Avonds is het tijd voor het staatsbanket. Ook prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn aanwezig. In hun mooie jurken en pakken poseren de royals voor de fotografen.

Lees verder onder de foto's.

Staatsbezoek-Spanje-Nederland-1980
Staatsbezoek-Spanje-Nederland-1980

Een dag later gaan Beatrix en Sofia weer samen op pad, waar ze zich goed vermaken.

Lees verder onder de foto's.

Sofia-Beatrix-staatsbezoek-1980
Sofia-Beatrix-staatsbezoek-1980

1985: Staatsbezoek van Nederland

Vijf jaar later brengt Beatrix, dan koningin, een staatsbezoek aan Spanje. Op de eerste dag van het bezoek krijgt Beatrix in het Koninklijk Paleis van koning Juan Carlos en koningin Sofia een galadiner aangeboden. De koninginnen pakken groot uit, door allebei een diadeem en ordes te dragen.

Lees verder onder de foto.

Beatrix

1998: Zestigste verjaardag van Beatrix

In 1998 viert koningin Beatrix haar zestigste verjaardag met een lunch op Paleis Het Loo. Natuurlijk mag haar vriendin Sofia daar niet bij ontbreken. Van tevoren is het nog spannend of het Spaanse koningspaar wel bij de viering aanwezig kan zijn, vanwege een bomaanslag door de Baskische terreurorganisatie ETA in Spanje. Uiteindelijk arriveert het stel een dag later en daar is koningin Beatrix maar al te blij om.

Lees verder onder de foto's.

Sofia-Beatrix-1998
Een vrolijke Beatrix omhelst Sofia bij Paleis het Loo.
Beatrix-Sofia-1998

2001: Nog een staatsbezoek van Spanje

Iets meer dan twintig jaar na hun vorige staatsbezoek aan Nederland, reizen Juan Carlos en Sofia weer naar ons land af. Dit keer zijn ze uitgenodigd door koningin Beatrix. Niet alleen uit een tweede staatsbezoek aan Nederland blijkt de goede band tussen de twee koninginnen. Beatrix laat de restauratie van het Paleis op de Dam namelijk extra snel afronden, zodat Juan Carlos en Sofia een spectaculaire ontvangst te wachten staat.

Lees verder onder de foto's.

Beatrix-Willem-Alexander-Sofia-Juan-Carlos
Beatrix en Willem-Alexander heten Juan Carlos en Sofia welkom op het vliegveld van Valkenburg.
Juan-Carlos-Sofia-Beatrix-Pieter-van-Vollenhoven
Juan Carlos en Sofia brengen met Beatrix en andere Nederlandse royals een bezoek aan het Haags Gemeentemuseum.

2005: Begrafenis van groothertogin Josephine-Charlotte

Helaas ontmoeten Beatrix en Sofia elkaar ook in treurige tijden, want tijdens begrafenissen komen ze elkaar vaak tegen. In 2005 zijn ze beide te gast op de begrafenis van groothertogin Josephine-Charlotte van Luxemburg. Na de uitvaartdienst verlaten ze samen de kerk. In 2014 zitten Beatrix en Sofia naast elkaar tijdens de begrafenis van koningin Fabiola van België.

Lees verder onder de foto's.

Beatrix-Sofia-2005
Sofia en Beatrix verlaten de kathedraal Notre-Dame van Luxemburg na de uitvaartdienst van groothertogin Josephine-Charlotte.
Sofia-Beatrix-2014
Sofia en Beatrix zitten naast elkaar tijdens de uitvaart van koningin Fabiola van België.

Dat de vriendinnen elkaar ook steunen als ze zelf in moeilijkere tijden verkeren, blijkt wel als Beatrix in 2000 aanwezig is bij een condoleance voor de moeder van Juan Carlos. In 2002 is het Spaanse koningspaar aanwezig is bij de uitvaart van prins Claus.

Lees verder onder de foto's.

Sofia-Beatrix-2000
Beatrix omarmt Sofia tijdens de condoleance voor Infanta Maria de la Mercedes de Bourbon, de moeder van Juan Carlos.
Sofia-Juan-Carlos-uitvaart-Claus
Juan Carlos en Sofia zijn aanwezig bij de uitvaart van prins Claus in de Nieuwe Kerk in Delft.

2010: Huwelijk Victoria en Daniel van Zweden

Gelukkig zien de vriendinnen elkaar ook in vrolijkere tijden, zoals tijdens huwelijken. Beatrix en Sofia arriveren zelfs tegelijkertijd bij de kerk in Stockholm om het huwelijk van kroonprinses Victoria en Daniel bij te wonen. 

Sofia-Beatrix-2010

2016: Beatrix naar Spanje

In 2016 reist Beatrix naar Madrid, om daar samen met het Spaanse koningspaar een tentoonstelling van de Nederlandse kunstenaar Hieronymus Bosch (1450-1516) te openen. Voor de gezamenlijke lunch in het Zarzuela Paleis poseren ze nog even voor de fotografen, waar Beatrix een onderonsje heeft met Sofia en Letizia.

Sofia-Beatrix

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--