Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vrouwendag: Deze royals zijn een voorbeeld en inspiratie

8 maart 2021 · Leestijd 3 min

Het is deze maandag Internationale Vrouwendag. Elk jaar staat 8 maart in het teken van gelijke rechten voor vrouwen overal ter wereld. Royals kunnen ook zeker impact hebben op een dag als deze. Omdat ze een voorbeeld zijn voor andere vrouwen én omdat het echt effect heeft wat ze doen en zeggen. Miluska van 't Lam, hoofdredacteur van Harper's Bazaar, vertelt er meer over!

Maxima_Women20_Summit_2017.jpg

Koningin Máxima zal deze dag een virtuele openingstoespraak houden op een internationaal evenement over financiële gelijkheid tussen mannen en vrouwen. In haar toespraak zal ze regeringen en bedrijven aanmoedigen om digitale inclusieve financiering in te zetten als instrument voor economisch herstel na de pandemie.

Uit onderzoek van UN Women blijkt dat de economische positie van vrouwen onevenredig hard geraakt wordt door de coronacrisis. Sinds de pandemie zijn naar schatting 47 miljoen meer vrouwen en meisjes van alle leeftijden in armoede terechtgekomen.

Lees verder onder de foto.

Volgens Miluska van 't Lam is Máxima heel sterk in het veranderen van de toon. "Dit gebeurt bijvoorbeeld bij de Women20 conferentie, waar Máxima te gast is. Ze vertelt dat feminisme over gelijkwaardigheid gaat. Vervolgens steekt Angela Merkel haar hand op en zegt dat zij er dan ook één is. Máxima weet dus echt het verhaal te veranderen."

Bij feminisme vergeten we heel vaak de mannen erbij te betrekken. "Hierdoor gaan de mannen zich eigenlijk een beetje onzeker voelen", vertelt Miluska. Mannen moeten er dus bij betrokken worden. "Máxima doet dat heel goed bij de G20-top. Ze noemt drie geweldige, concrete voorbeelden hoe we vrouwen in hun kracht kunnen zetten. Maar ze richt zich ook echt tot de mannen. Ze spreekt echt uit dat ze de mannen nodig heeft om de vrouwen in hun kracht te zetten."

Rania en Meghan

Ook koningin Rania van Jordanië is heel sterk in het verbinden van mensen, vindt Miluska. "Haar statement is: Als je vrouwen in hun kracht zet, dan neemt ze eigenlijk een hele groep vrouwen met zich mee. Want die vrouw gaat ook weer mensen om zich heen verzamelen om naar voren te treden."

Vanaf het moment dat Meghan ten tonele is verschenen, zet ze zich in voor feminisme en vrouwenrechten. "Zij laat eigenlijk alle monden openvallen als ze het woord neemt over wat ze wel en niet onder feminisme verstaat." Megan vertelt bijvoorbeeld dat vrouwen hun kracht moeten gebruiken om hun stem te laten horen. "Ik bewonder dat Meghan zich inzet voor alle soorten vrouwen en ze echt wil helpen."

Miluska geeft een tip om zelf vrouwen empowerment te omarmen: "Vrouwen in onze directe omgeving kun je een steuntje in de rug geven door bijvoorbeeld een complimentje te geven. En laten we de mannen niet vergeten, we hebben ze echt nodig."

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--