Waar gaat Juan Carlos zijn toevlucht zoeken?
De uit Spanje vertrokken koning Juan Carlos heeft overal op de wereld rijke vrienden. Hij hoeft anders dan om redenen van zijn broze gezondheid geen haast te maken met het kiezen van een nieuwe woonplaats. Zwitserland en Portugal zijn de voorbije maanden vaak genoemd als mogelijke bestemmingen, maar ook Nederland en de Dominicaanse republiek.
"Het belangrijkste gereedschap voor een koning is een koffer" zei koning George II van Griekenland - de grootvader van Juan Carlos' echtgenote koningin Sofia - eens. Hij was meer dan eens uit het roerige Griekenland verdreven en sprak uit ervaring. Maar de in 1938 in Rome geboren Juan Carlos kende in zijn jeugd ook een zwervend bestaan gekend omdat zijn in 1931 uit Spanje verbannen familie maar geen vaste woonstek kon vinden totdat in 1946 de keuze viel op Villa Giralda in Estoril, aan de Portugese Rivièra.
Dat was in die tijd vanwege het klimaat en de rust een gewild ballingsoord voor op het zijspoor gezette monarchen en hun families. In 1951 woonden naast de Spaanse koninklijke familie ook de afgezette koning Umberto II van Italië en oud-koning Carol II van Roemenië aan de Portugese kust, evenals de Franse troonpretendent Henri, graaf van Parijs. Juan Carlos kwam overigens niet direct mee naar Portugal. Aanvankelijk lieten zijn ouders hem achter op een religieuze kostschool in Zwitserland.
Pingpongbal
Daar verkommerde de prins, die vervolgens 'thuis' mocht komen in Portugal. Erg lang bleef hij daar niet want al in 1948 gooide zijn vader Juan, graaf van Barcelona, het op een akkoordje met de Spaanse dictator Francisco Franco die zich over de opvoeding van Juan Carlos wilde ontfermen. In Spanje wel te verstaan. "Ik voelde me een pingpongbal. Als het goed ging tussen hen, studeerde ik in Spanje. Als er iets misging, keerde ik weer terug naar Portugal om te leren", vertelde Juan Carlos over die tijd, waarin zijn vader en Franco vaak ruzie hadden.
Juan Carlos vestigde zich in 1950 definitief in Spanje, al had hij geen enkele zekerheid over zijn toekomst. De rest van het gezin bleef in Estoril. Bij een vakantiebezoek in april 1956 gebeurde een tragedie: Juan Carlos schoot zijn jongere broer Alfonso per ongeluk dood, denkend dat het pistool dat hij in zijn hand had niet geladen was. De herinnering aan die gebeurtenis is hem altijd bijgebleven, aldus Juan Carlos in later jaren.
Het maakt ook dat Estoril waarschijnlijk niet de eerste plaats is waarin hij denkt bij het kiezen van een nieuwe woonplaats, ook al meldden Portugese media maandag dat hij er was gesignaleerd en zei de burgemeester van de gemeente Cascais dat Juan Carlos er welkom is. Later werd weer bericht dat Juan Carlos al vertrokken zou zijn uit Portugal, en werd bijvoorbeeld als bestemming de Dominicaanse Republiek genoemd.
Mallorca
Dan is er ook nog de echtgenote van koning Juan Carlos, koningin Sofía. Zij heeft haar man niet geholpen met het inpakken van zijn koffers voor zijn dramatische vertrek naar het buitenland. Sofia verblijft namelijk al een week met haar dochter prinses Elena en haar zus prinses Irene van Griekenland op Mallorca, waar de Spaanse koningin sinds jaar en dag een deel van de zomer doorbrengt. Ondanks de coronacrisis is dit jaar geen uitzondering, zo constateren Spaanse media.
Sofia heeft haar man, met wie ze het Zarzuela-paleis in Madrid deelde maar van wie ze verder gescheiden leefde, dus niet uitgezwaaid. De koningin hield vast aan haar eigen agenda. De Spaanse koninklijke familie beschikt op Mallorca over een vakantiepaleis en koningin Sofia (81) is altijd kwartiermaker geweest. Ze gaat als eerste naar paleis Marivent en is meestal ook als laatste aan het einde van de zomer weer weg, ondertussen genietend van zon en zee en de aanwezigheid van haar kleinkinderen.
Sofia heeft het laatste decennium echter wel moeten leven met de barsten en scheuren in de familie. Schoondochter Letizia had vanaf het begin weinig op met het eilandleven. De traditionele deelname van haar zeilgekke man Felipe aan de strijd om de Koningscup betekende dat ondanks de vakantie een hele week lang de schijnwerpers op hen waren gericht. Met de komst van hun dochters werd dat alleen maar erger.
Rooster
Letizia kon het ook het niet vinden met haar schoonzussen en hun echtgenoten, waardoor er een vakantierooster gemaakt moest worden zodat de verschillende gezinnen niet tegelijkertijd in Marivent zouden zijn. Prinses Cristina en haar man Iñaki werden zelfs buitengesloten toen ze verwikkeld raakten in een fraude- en witwasschandaal, waarvoor Iñaki sinds 2018 in de gevangenis zit. Hun kinderen waren overigens nog wel welkom bij oma, maar liefst niet wanneer Felipe's dochter er ook waren.
Koning Juan Carlos voelde zich er ook niet meer zo thuis en na zijn aftreden, kwam hij nog maar sporadisch naar Mallorca; dat vonden Felipe en Letizia niet zo erg omdat ze ook afstand wilden bewaren tot de koning-emeritus die in opspraak was geraakt. Maar met Juan Carlos in het buitenland en Sofia al op Mallorca, kunnen Felipe en Letizia eind deze week met een gerust hart een weekje overkomen.
Bron: ANP