Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom dragen dames hoedjes op Prinsjesdag?

18 september 2023 · Leestijd 3 min

Op de derde dinsdag van september worden alle hoedjes uit de kast getrokken voor een speciale gelegenheid. Op Prinsjesdag dragen zowel leden van het Koninklijk Huis als de aanwezige politici en partners van politici iets op hun hoofd. Maar waarom dragen dames een hoedje op Prinsjesdag? We zochten het voor je uit.

Anders dan je zou verwachten is de hoedjestraditie op Prinsjesdag geen koninklijke traditie. De koningin en de prinsessen dragen immers vaker voor speciale gelegenheden iets op het hoofd: een hoed, een haarstukje of een tiara of diadeem (dit is trouwens het verschil tussen de twee). Dat de vrouwelijke kamerleden of de partners van kamerleden ook massaal hoeden dragen op dit politieke evenement heeft niks met het koningshuis te maken. Maar wel met... Erica Terpstra!

Lees verder onder de foto.

Prinses_Maxima_zwanger_prinsjesdag.jpg
2003: Koningin Beatrix op het balkon met prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Erica Terpstra is aanstichter van de hoedjesparade op Prinsjesdag

Ja, je leest het goed: de hoedjesparade op Prinsjesdag hebben we te danken aan Erica Terpstra. De oud-zwemkampioene werd gekozen als Kamerlid van de VVD en mocht in 1977 voor het eerst Prinsjesdag bijwonen. Voor deze speciale gelegenheid zette ze een hoed op. Destijds was dat verre van gebruikelijk, en kozen alleen koningin Juliana, prinses Beatrix en soms ook andere leden van de koninklijke familie voor een hoofddeksel. Zonde, aldus de politica die vond dat de 21 vrouwen die destijds in de Tweede Kamer zaten maar slecht opvielen tussen al die mannen in de politiek. 

Lees verder onder de foto.

Prinsjesdag 1972
Prinses Beatrix, prins Claus, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven op Prinsjesdag in 1972.

Alhoewel ze een van de weinigen was die dag, was het voor Erica Terpstra geen gekke keuze om een hoed te dragen. "Als je tijdens Prinsjesdag geen hoed draagt, wanneer dan wel?", zei ze destijds in een interview. Dit opende de deur voor andere vrouwelijke parlementariërs, waarna het een traditie werd die tot op de dag van vandaag goed wordt nageleefd. Een onbedekt hoofd wordt dan ook gezien als een mode-misser. En dat zal koningin Máxima en de prinsessen Amalia en Alexia dit jaar waarschijnlijk niet overkomen.

Lees verder onder de foto.

Prinsjesdag_Ma__xima_hoed.jpg

Hoedjes-etiquette 

Er zijn enkele ongeschreven regels op Prinsjesdag waar de dames zich aan 'moeten' houden. Zo wordt het als 'not done' gezien om een hoed te dragen die groter of opvallender is dan de hoed van leden van het Koninklijk Huis. Alhoewel daar de afgelopen jaren erg nonchalant mee wordt omgegaan. Zo draagt koningin Máxima niet altijd meer een grote hoed zoals Beatrix dat deed in haar tijd als koningin, want Máxima kiest steeds vaker voor een stijlvolle haarband. Tegenwoordig gebruiken politici de hoeden op Prinsjesdag dan ook steeds vaker om een statement te maken. 

Nu rest de vraag, welke hoeden of haaraccessoires gaan koningin Máxima en de prinsessen Amalia en Alexia dragen met Prinsjesdag 2023? We houden je op 19 september helemaal op de hoogte.  

Terug in de tijd: De eerste Prinsjesdag van...

Lees ook over:

Terug in de tijd: De eerste Prinsjesdag van...

Foto's: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--