Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom legt Märtha Louise haar koninklijke functies neer?

8 november 2022 · Leestijd 2 min

Voor de Noorse prinses Märtha Louise is het vaak lastig geweest om onderscheid te maken tussen haar rol privé en haar koninklijke rol. Dat is een van de redenen geweest voor de beslissing om haar officiële functies neer te leggen, legt ze dinsdag uit op Instagram.

De verloving van de Noorse prinses Märtha Louise met sjamaan Durek Verrett heeft verder geen rol gespeeld bij het neerleggen van haar officiële functies. Haar familie benadrukt dinsdag in een verklaring "enorm blij" te zijn met het feit dat de twee gaan trouwen en hoopt dat Verrett zich "welkom" voelt.

"Voor ons is het van cruciaal belang onze vertrouwensband met het Noorse volk in stand te houden en tegelijkertijd het welzijn van onze familie zo goed mogelijk te beschermen. De beperkingen van wat wij mogen zeggen of doen terwijl wij het Koninklijk Huis vertegenwoordigen, zijn in twijfel getrokken en bevraagd. Daarom vonden wij het nodig de rollen en het gebruik van de titel van prinses verder te verduidelijken", legt het hof uit.

Mening willen geven zonder impact

Märtha Louise wil graag haar mening kunnen geven, zonder dat die impact heeft op haar familie. Als voorbeeld noemt ze haar geloof in alternatieve geneeswijzen naast de reguliere gezondheidszorg. Over die mix van zorg wil Märtha Louise zich kunnen blijven uitspreken, zonder dat dit het koningshuis raakt. "Ik ga naar de dokter en tegelijkertijd gebruik ik acupunctuur en werk ik met energieën. Ik ga naar yoga en ik mediteer, net als - zoals ik merk - vele anderen ook doen."

De prinses begrijpt de extra "verantwoordelijkheid" die haar titel met zich meebrengt wel, maar hoopt dat haar "persoonlijke standpunten" worden gezien als die van haar en dat "niemand anders zich daarvoor hoeft te verantwoorden".

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--