Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wanneer mag je de vlag uithangen?

3 september 2023 · Leestijd 3 min

Het ziet er feestelijk uit: hele straten vol met Nederlandse vlaggen, op sommige dagen zelfs met oranje wimpels. Of juist plechtig halfstok, zoals op Dodenherdenking. Maar zijn er regels voor? Wanneer mag je de vlag uithangen en kun je een boete krijgen als je het verkeerd doet?

Wat zegt de wet over 'vlaggen'?

"Het grappige is dat hiervoor geen wettelijke regels zijn in Nederland. Je mag dus op alle dagen van het jaar de vlag uithangen", vertelt Pieter Verhoeve, burgemeester van Gouda en voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. "Je kunt dus geen boete krijgen als je het 'verkeerd' doet. Maar er zijn wel een paar regels, en ik denk dat het verstandig is om je eraan te houden. Ook al zijn ze voor burgers niet verplicht."

Vlaggen Nederland

Welke wettelijke regels zijn er?

"Er is een vlaginstructie die door de minister-president is afgekondigd", legt Verhoeve uit. "Daar staan regels in voor het uithangen van de vlag op rijksgebouwen. Met het verzoek aan gemeentes en provincies om zich daarbij aan te sluiten. Volgens die instructie mag de vlag alleen buiten hangen tussen zonsopgang en zonsondergang. Als je de vlag 's nachts wilt laten hangen, is goed om hem te verlichten, zodat hij niet in het donker hangt. Ook sleep je niet met de vlag over de grond en zorg je ervoor dat hij zo hangt dat hij het verkeer niet hindert."

Vlag Bevrijdingsdag Wageningen
De vlag wappert in het donker, maar mét verlichting, bij de ontsteking van het Bevrijdingsvuur op 5 mei in Wageningen.

Geslaagd? Hang de vlag uit! 

Je mag de vlag ophangen waneer je wilt, bijvoorbeeld als je geslaagd bent. In juli 2023 hees prinses Alexia de vlag op Paleis Huis ten Bosch om die feestelijke reden: 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wanneer hijs je vlag én wimpel?

Ook dit staat in de vlaginstructie. Op rijksgebouwen worden vlag én wimpel gehesen op Koningsdag en op de verjaardagen van koningin Máxima, prinses Beatrix en de prinses van Oranje (de officiële titel van prinses Amalia). Hier geldt eveneens: ook een mooie gewoonte voor de burgers van Nederland. 

Vlag en Wimpel De Rijp 2014

Wanneer hang je de vlag halfstok?

Ook dit mag je zelf weten. Dus bijvoorbeeld bij een overlijden mag je de vlag halfstok hangen. Op 4 mei doen veel mensen dit vanwege Dodenherdenking. 

4 mei vlag halfstok Dodenherdenking
De vlag hangt halfstok op 4 mei, de dag van de Nationale Dodenherdenking.

Heeft de koning ook een eigen vlag?

"Het Koninklijk Huis heeft inderdaad een eigen standaard. Als die vlag wappert, weet je dat de koning in het land is. De standaard wordt dan gehesen boven zowel het woon- als op het werkpaleis: Noordeinde en Huis ten Bosch. Een traditie waarmee koningin Wilhelmina is begonnen."

Vlag schooltas Amalia standaad 2021
Twee vlaggen wapperen op Paleis Huis ten Bosch in juni 2021. Links de vlag met de schooltas van prinses Amalia, die geslaagd is. Rechts de koninklijke standaard, waaraan je kunt zien dat koning Willem-Alexander in het land is.

Bekijk hier het interview met Pieter Verhoeve:

Beeld: ANP 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--