Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat bespreken de koning en Mark Rutte iedere week?

23 maart 2020 · Leestijd 2 min

Koning Willem-Alexander werkt deze weken zo veel mogelijk vanuit huis in Paleis Huis ten Bosch. Zijn wekelijkse gesprek met minister-president Mark Rutte vond maandag daarom telefonisch plaats. "Daarmee volgen zij de richtlijnen om vanuit huis te werken waar dat kan", licht de Rijksvoorlichtingsdienst toe.

Koning Willem-Alexander en minister-president Mark Rutte spreken elkaar doorgaans iedere maandag. De premier informeert de koning tijdens deze ontmoetingen over het actuele kabinetsbeleid.

Normaliter ontmoeten de koning en de premier elkaar op Paleis Noordeinde. Wat de twee precies bespreken is vertrouwelijk, maar het onderwerp laat zich deze week raden.

Lees verder onder de foto's.

Foto's

Vroeger

Voorheen was de koning het hoofd in een vergadering met het kabinet. Inmiddels is dat niet meer zo en besluiten de Eerste en Tweede Kamer over alle plannen en besluiten in het land. De koning zet dan uiteindelijk zijn handtekening onder het besluit. Vroeger heette zo'n vergadering de kabinetsraad. Daarin werd onderling overleg gevoerd met de ministers en ook met de koning. Die kabinetsraad vond plaats tot 1842: daarna is de ministerraad ontstaan waar alleen nog de ministers met elkaar in gesprek gaan.

Overgegeven macht

Echte macht heeft de koning dus niet meer, want die is volledig overgegeven aan de ministers. Tegenwoordig is er alleen nog een wekelijks gesprek tussen de koning en de minister-president.

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--