Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat gaat er gebeuren met oud-koning Juan Carlos?

13 juli 2020 · Leestijd 4 min

De Spaanse koning-emeritus Juan Carlos (82) heeft zich sinds het begin van de coronacrisis niet meer in het openbaar laten zien. Spaanse media melden nu dat zijn zoon en opvolger koning Felipe hem het liefst helemaal zou laten verdwijnen. Er wordt gesproken van uitzetting uit het Zarzuela-paleis en zelfs over ballingschap.

Maandagavond meldde de Spaanse krant El País dat de Zwitserse justitie het onderzoek naar de geldstromen van en naar de bankrekening die in naam van de Spaanse koning Juan Carlos werd aangehouden bij de bank Mirabaud verder uitbreidt. Er wordt nu gekeken naar een overmaking van 3,5 miljoen euro naar een rekening op de Bahama's. Justitie wil weten waarom die betaling is gedaan en voor wie het geld precies was bestemd. Dit is een van de kwesties waardoor koning Felipe nu maatregelen zou willen treffen.

De in 2014 teruggetreden koning ligt onder de loep sinds bekend werd dat hij in het buitenland geheime bankrekeningen en fondsen had waar tientallen miljoenen euro's omgingen. Zwitserland onderzoekt of het gaat om smeergeld dat de koning zou hebben ontvangen voor zijn bemiddeling bij het contract dat een Spaans consortium kreeg voor de bouw van een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië.

Er wordt niet ontkend dat er geld uit Saudi-Arabië naar de rekening van de koning vloeide, maar het zou gaan om een vriendschappelijke schenking van wijlen koning Abdullah. Ook uit andere Golfstaten, zoals Koeweit en Bahrein, zijn schenkingen gedaan. Juan Carlos hield dat allemaal voor zich, maar richtte wel een in Panama gevestigd fonds op om het geld te beheren en veilig te stellen voor hem en zijn familie. Zo werd zoon koning Felipe buiten diens medeweten aangemerkt als begunstigde.

Van de inmiddels opgeheven Zwitserse bankrekening werd regelmatig geld overgemaakt naar een ex-vriendin van de koning, Corinna Larsen. Die kreeg op één moment zelfs bijna 65 miljoen euro. Ook daarvan willen de Zwitsers het fijne weten. Volgens Corinna was het een cadeautje, zoals de koning wel vaker geld stuurde. Voor de aanschaf van huizen en appartementen bijvoorbeeld. Ook het bedrag dat hij ontving uit Koeweit ging naar Corinna.

De nieuwe onderzoekslijn gaat om geld dat naar de Bahama's werd gestuurd, op een rekening die werd beheerd door bestuurders van het in Panama gevestigde fonds van Juan Carlos. In Spanje kijkt het Hooggerechtshof ondertussen eveneens naar de financiële handel en wandel van de koning, waarbij de aandacht uitgaat naar het mogelijk ontvangen van smeergeld en belastingontduiking. Maar het Spaanse onderzoek geldt alleen over de periode na zijn aftreden in 2014. Voor die tijd was hij onschendbaar.

Koning Felipe lijkt zich intussen te beraden op drastische maatregelen tegen zijn vader. Volgens waarnemers de enige manier waarop Felipe er voor kan zorgen dat het almaar uitdijende schandaal rond zijn vader niet terugslaat op het koningshuis en op zijn eigen regering. In maart nam de koning al afstand van Juan Carlos door zijn toekomstige erfenis te verwerpen en door diens toelage in te houden. Sindsdien is een muur opgetrokken rond de in 2014 teruggetreden koning.

Spaanse media speculeren nu dat Felipe nog een aantal extra stappen zal zetten. Het lijkt echter moeilijk voor te stellen dat Juan Carlos gevraagd zal worden Spanje te verlaten, zoals dat eerder zijn grootvader Alfonso XIII en vader Juan overkwam na de uitroeping van de republiek in de jaren dertig van de vorige eeuw. "Sterven in ballingschap moet het ergste zijn dat een man kan overkomen. Ik weet zeker dat dit idee mijn vader gekweld moet hebben", zei Juan Carlos eens. Zelf is hij in 1939 tijdens die ballingschap in Rome geboren.

Corruptie

Bron: ANP

Kopfoto: Oud-koning Juan Carlos met zijn zoon Felipe tijdens de inhuldiging in 2014.

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--