Kijkersvraag: wat is het Kroondomein Het Loo?

In de rubriek Kijkersvragen beantwoorden we wekelijks vragen van onze kijkers en volgers. Deze week is de vraag: wat is het Kroondomein Het Loo en hoe zit dat precies? Lees het antwoord in dit artikel.
Het Kroondomein Het Loo is een landgoed op de Veluwe in Gelderland. Het landgoed omvat ongeveer 10.400 hectare en bestaat uit 1) het Paleispark (inclusief Paleis Het Loo, kasteel Het Oude Loo en de bijpassende tuinen), 2) het bosgebied Hoog Soeren en 3) het 'eigenlijke Kroondomein'. In dit artikel hebben we het over dit eigenlijke Kroondomein, dat wij vanaf nu aanduiden met het Kroondomein.
Beheer Kroondomein
De monarch beheert het Kroondomein, Hoog Soeren en het Paleispark zijn in beheer bij het Rijksvastgoedbedrijf. In de praktijk wordt het natuurgebied dagelijks beheerd door het Departement Kroondomein Het Loo, van de Dienst van het Koninklijk Huis. Een rentmeester is verantwoordelijk voor het volledige flora-en faunabeheer.
Lees verder onder de foto.

Van de Oranjes?
We hebben het dus over het Kroondomein van c.a. 6700 hectare dat al meer dan 300 jaar verbonden is aan het Huis van Oranje-Nassau. Het Kroondomein is eigendom van de Nederlandse Staat, maar heeft gebruiksrecht voor de kroon, oftewel leden van Het Koninklijk Huis. Dit heeft koningin Wilhelmina in 1959 in een wet laten vastleggen. De eventuele opbrengst van de bosbouw en het gebruik van het gebied voor de jacht is voor de Oranjes. Maar voor de lasten moet de koninklijke familie ook opdraven. Wilhelmina heeft daarnaast geregeld dat als de monarchie afgeschaft zou worden, het Kroondomein van de Oranjes blijft.
Lees verder onder de foto.

Jagen op het Kroondomein
Het Kroondomein is veelbesproken vanwege het jachtrecht. Overpopulatie wordt in het natuurgebied voorkomen door het afschot van wild. De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat koning Willem-Alexander gemiddeld een dagdeel per jaar op het Kroondomein jaagt. Enkele leden van de koninklijke familie en hun gasten, mits zij een jachtakte bezitten, jagen af en toe ook, zo meldt de RVD. Dit gebeurt altijd met persoonlijke begeleiding en toezicht van de faunabeheerders, die goed op de hoogte zijn van de populatie van het wild en het terrein.
Om overpopulatie te voorkomen wordt er ook gejaagd door studenten van het IPC Groene Ruimte als onderdeel van hun opleiding. Doordat er al enkele jaren een roedel wolven leeft op het Kroondomein, hoeft er minder gejaagd te worden.
Niet altijd toegankelijk voor publiek
Het Kroondomein is in principe open voor publiek, behalve in de herfst. Van 15 september tot en met 25 december is een deel van het Kroondomein dicht, mede omdat er dan gejaagd kan worden. Of nu ja dicht? Er staan geen hekken om het bos heen, maar de afsluiting wordt aangegeven met borden en dwarsbalken. Die drie maanden wordt er gejaagd, maar komt de natuur ook tot rust, zo schrijft de RVD. De sluiting zorgt voor de nodige kritiek omdat de koning subsidie ontvangt voor het natuurpark op de Veluwe.

Beeld: ANP

Geschreven door
Renée Prenger