Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wauw! Dit zijn de allereerste galaportretten van prinses Ingrid Alexandra

17 juni 2022 · Leestijd 2 min

Prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen zal vrijdagavond tijdens het galadiner ter ere van haar achttiende verjaardag op het Koninklijk Paleis in Oslo een tiara dragen van haar betovergrootmoeder, prinses Ingeborg van Zweden. Dat heeft het Noorse koningshuis vrijdag bekendgemaakt.

De bekendmaking viel samen met de publicatie van een aantal nieuwe foto's van Ingrid Alexandra. Op de galaportretten, die in het Koninklijk Paleis zijn genomen, draagt de toekomstige troonopvolgster de tiara van diamanten en parels.

Op haar donkerblauwe jurk draagt de kleindochter van koning Harald daarnaast een aantal onderscheidingen, waaronder het Grootkruis in de Orde van Sint-Olaf en een portretspeld - de Huisorde van koning Harald V - die ze op 21 januari op haar 18e verjaardag kreeg van haar grootvader.

Lees onder de foto's meer over de bijzondere tiara.

Galaportret_1_prinses_Ingrid_Alexandra
Galaportret_3_prinses_Ingrid_Alexandra
Galaportret_2_prinses_Ingrid_Alexandra

Prinses Ingeborg (1878-1958) ontving het sieraad meer dan 120 jaar geleden als een geschenk van haar echtgenoot prins Carl van Zweden. Hij kocht de tiara op de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. Toen prinses Ingeborg overleed, erfde prinses Ragnhild (1930-2012) - de oudste zus van koning Harald - de tiara van haar oma. Het was de wens van prinses Ragnhild dat Ingrid Alexandra de tiara op haar achttiende verjaardag zou krijgen. 

tiara
Prinses_Ingeborg
Prinses Ingeborg draagt de tiara in 1958 bij de viering van de 21e verjaardag van haar kleinzoon Harald, de huidige koning van Noorwegen. Het was de laatste keer dat ze de tiara droeg. Links staat koning Olaf V, de vader van Harald. Aan de andere zijde van prinses Ingeborg staat haar kleindochter prinses Astrid.

Vrijdagavond zijn er royals van de verschillende Europese koningshuizen uitgenodigd voor het galadiner. Onder anderen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia zijn van de partij. De Belgische koningin Mathilde komt met kroonprinses Elisabeth naar Oslo.

ANP / Foto's: Det kongelige hoff

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--