Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Weekendtip! Paleis Het Loo weer open voor publiek

15 april 2022 · Leestijd 2 min

Na een vier jaar durende renovatie gaat Paleis Het Loo op Goede Vrijdag weer open voor bezoekers. Er is geprobeerd de verschillende delen van het zeventiende-eeuwse paleis in Apeldoorn weer in oude staat te herstellen, zoals de gordijnen, vloeren en vitrages. De ondergrondse uitbreiding onder het voorplein zal in 2023 worden afgerond.

Nog niet eerder is het paleis zo grondig gerenoveerd. In de loop der eeuwen werden sommige vertrekken niet meer gebruikt of ze kregen een andere bestemming. Tijdens de renovatie heeft elke kamer weer de oorspronkelijke bestemming en inrichting gekregen.

Daarnaast is 4300 vierkante meter asbest verwijderd, is er een lift aangebracht en zijn houten vloeren geboend en van een laag hoogglanslak ontdaan, want dat bestond niet in de zeventiende eeuw. Op vloeren zijn lopers aangebracht en de kroonluchters zijn hersteld en hebben led-verlichting gekregen. Vaklieden uit de hele wereld hebben tapijten geknoopt, gordijnen geborduurd en wandbespanningen en vitrages hersteld.

Lees verder onder de foto's.

Paleis het Loo 2022
Paleis Het Loo 2022 open

De ondergrondse uitbreiding is naar verwachting in het volgende voorjaar af. De ruimte van 5000 vierkante meter zal de hoofdingang van het paleis vormen. Voor de vernieuwing, waarbij daglicht binnenkomt door een glazen dak, is gekozen voor het ontwerp van Dikkie Scipio van KAAN Architecten uit Rotterdam.

Willem III en zijn vrouw Mary Stuart kochten het paleis in 1684 en lieten er later twee vleugels aanbouwen. Wilhelmina was tot haar dood in 1962 de laatste koninklijke bewoonster van het paleis, dat zij als haar favoriet beschouwde. Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben nog enkele jaren in een zijvleugel gewoond. Paleis Het Loo werd in 1984 een museum en eigendom van de Staat. De Oranjes geven er nog wel af en toe een feest.

ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--