Ga naar submenu Ga naar zoekveld

3x bijzondere weetjes over de Houses of Parliament en de Britse monarchen

26 november 2023 · Leestijd 4 min

Elk staatshoofd heeft een politieke functie, zo ook koning Charles. Hij ondertekent wetten, heeft gesprekken met de Britse premier en leest elk jaar de troonrede voor. Laatstgenoemde doet hij altijd in de Houses of Parliament, het gebouw waar het Britse parlement is gehuisvest. Maar wist je dat dit gebouw een paar bijzondere kenmerken heeft die naar de Britse monarch verwijzen?

De Houses of Parliament is een oud gebouw, de geschiedenis gaat al ruim 900 jaar terug. Nadat het parlementsgebouw tijdens een groot vuur in 1834 werd verwoest, duurde de herbouw van het Palace of Westminster maar liefst twaalf jaar. Het gebouw is uitgegroeid tot één van de meest bekende bezienswaardigheden van Londen en heeft bijzondere kenmerken die zijn terug te koppelen aan de lange geschiedenis van de Britse monarchie.

Lees verder onder de foto.

Houses-of-Parliament

#1 Slaapkamer voor de monarch

Op het moment dat de Houses of Parliament opnieuw werd gebouwd, moest er meer ruimte voor de Britse vorst komen. Daarom werd de State Bedroom ingericht, een kamer speciaal voor de vorst. Volgens de traditie slaapt de monarch de avond voor de kroning in de State Bedroom. Het vertrek is een grote roodkleurige ruimte, waar genoeg plaats is voor een open haard en het State Bed. Vanuit de kamer heeft het staatshoofd een prachtig uitzicht op de Thames, Westminster Bridge en de London Eye. Overigens heeft Koning Charles voor zijn kroning in Clarence House geslapen, waar hij al sinds 2003 woont.

Lees verder onder de foto's.

Houses-of-Parliament-slaapkamer
De State Bedroom heeft een warm interieur.
Houses-of-Parliament-slaapkamer
In de State Bedroom hangen schilderijen van belangrijke Britse politici.
Houses-of-Parliament-slaapkamer
De State Bedroom heeft een prachtig kleurrijk plafond.
Houses-of-Parliament-slaapkamer
Voor het State Bed is zelfs een trap geplaatst.

#2 Licht van de Elizabeth Tower

Ook tot het Palace of Westminster behorend is de Elizabeth Tower, de wereldberoemde toren waar de klok Big Ben in hangt. In de 96 meter hoge toren is het zogenoemde Ayrton Light bevestigd. Deze groen gekleurde lamp hangt er al sinds 1885. Hoewel je zou denken dat de lichtbron elke avond schijnt, is dit niet het geval. De lamp is namelijk geïnstalleerd in opdracht van koningin Victoria, die vanaf Buckingham Palace graag wilde zien of het parlement na zonsondergang nog vergaderde. Het licht is genoemd naar de liberale politicus Acton Smee Ayrton.

Lees verder onder de foto's.

Elizabeth-Tower
Elizabeth-Tower
Victoria-Verenigd-Koninkrijk
Koningin Victoria in 1896.

#3 Monarch niet welkom in Lagerhuis zonder aankondiging

Deze traditie gaat terug tot koning Charles I (1600-1649). Deze koning was het niet eens met de besluiten van het parlement en sprak hierover zijn ongenoegen uit. Dat hij met een rooms-katholieke vrouw trouwde, zette hem steeds meer in een slecht daglicht in zijn eigen land. Daarbij kwam dat Engeland in de jaren 1620 in oorlog met de Spanjaarden en Fransen raakte. De spanningen liepen hoog op. Uiteindelijk stormde Charles I in 1641 het Lagerhuis binnen, om vijf leden van het parlement te arresteren. Na deze gebeurtenis brak de Engelse burgeroorlog uit. Zijn eigen gedrag kwam de koning duur te staan. Hij werd in 1649 ter dood veroordeeld.

Lees verder onder de post.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De actie van Charles I om zomaar het Lagerhuis binnen te stormen en parlementsleden te arresteren, leidde ertoe dat er strengere regels voor het staatshoofd kwamen. Elke keer voordat het staatshoofd bij de Houses of Parliament arriveert om de troonrede voor te lezen, wordt de deur van het Lagerhuis in het gezicht van de monarch dichtgeslagen. Vervolgens moet de Black Rod, de begeleider van de vorst, drie keer op de deur kloppen. Op deze manier kunnen de parlementsleden het staatshoofd uitnodigen om binnen te komen. Deze traditie geldt alleen als het parlement een zitting heeft. Overigens is het recent niet voorgekomen dat de monarch aanwezig is tijdens een zitting van het parlement, op de jaarlijkse State Opening of Parliament na.

Houses-of-Parliament
Leden van het Hogerhuis en Lagerhuis wachten op Koning Charles.
Houses-of-Parliament
De Black Rod klopt op de deur, zodat de koning naar binnen kan.
Houses-of-Parliament
Koning Charles leest de troonrede voor in het Palace of Westminster.

Foto's: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--