Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie is Anne-Marie van Griekenland?

18 januari 2023 · Leestijd 5 min

Op 16 januari werd haar man Constantijn begraven, en ze is de zus van koningin Margrethe van Denemarken. Maar wie is de vrouw van de Griekse ex-koning? Wij doken in het bijzondere leven van Anne-Marie van Griekenland.

Het is 30 augustus 1946 als er op paleis Amalienborg in Kopenhagen een prinsesje wordt geboren. Ze krijgt de namen Anne-Marie Dagmar Ingrid. Ze is de dochter van Frederik van Denemarken en Ingrid van Zweden. Op dat moment zijn ze nog troonopvolger, maar in 1947 worden zij de koning en koningin van Denemarken. Haar zusjes zijn Benedikte en Margrethe, inderdaad de huidige koningin van Denemarken.

Annemarie_gezin_goedformaat

Koninklijke banden

Anne-Marie wordt dus in een koninklijk nest geboren. Sterker nog: haar hele familie is verweven met verschillende koningshuizen in Europa. Zo is de huidige koning Carl Gustaf van Zweden haar neef. Hun opa is koning Gustaf VI van Zweden. Koning Harald van Noorwegen een achterneef, want de opa van Harald was de broer van de opa van Anne-Marie's moeder. Daarnaast stamt Anne-Marie af van de Britse koningin Victoria. 

Vonk die overslaat

De Deense prinses groeit naast Amalienborg op in paleis Gråsten en Fredensborg. Geschiedenis is haar favoriete vak op school. Begin jaren 60 vertrekt Anne-Marie naar Zwitserland om daar een jaar te studeren aan een Engelse kostschool. Daarna volgt nog een opleiding Frans. Zo kan Anne-Marie doen waar ze als derde Deense koningsdochter in die tijd voor bestemd is: een goede partij vinden om mee te trouwen en een waardig echtgenote zijn.

Als ze nog maar 13 jaar is, ontmoet ze Constantijn van Griekenland. Hij is dan 19 jaar en is met zijn ouders op bezoek in Denemarken met zijn ouders. Later treffen ze elkaar weer, op het huwelijk van zijn zusje Sophia. Die trouwt met de Spaanse Juan Carlos, en zal later haar naam veranderen in Sofía en koningin worden van Spanje. Anne-Marie is bruidsmeisje op het huwelijk. Constantijn 'wilde alleen maar met Anne-Marie dansen', zo zou zijn moeder later over deze dag zeggen. Constantijn is eruit: hij wil met Anne-Marie en niemand anders trouwen. Ze blijven elkaar zien, en Constantijn vraagt haar ten huwelijk tijdens een zeilvakantie in Noorwegen. Het paar trouwt in 1964, de bruid is dan net 18. Voor haar huwelijk bekeert ze zich tot de Grieks-Orthodoxe Kerk. Omdat ze met een buitenlands staatshoofd trouwt, vervallen haar rechten op de Deense troon. En was ze dus eerder koningin dan haar zus Margrethe. 

Foto's van het huwelijk:

Roerige tijd

De eerste jaren van hun huwelijk ziet het leven er als koningsplaar rooskleurig uit. Anne-Marie zet zich in voor Her Majesty's Fund, haar eigen stichting die ze samen met haar schoonmoeder opricht. Als er in 1966 een aardbeving plaatsvindt, bezoekt Anne-Marie samen met Constantijn het rampgebied. 

Het paar krijgt in totaal 5 kinderen: Alexia (1965), Paul (1967), Nikolaos (1969), Theodora (1983) en Philippos (1986). Met name hun eerste drie kinderen worden in een roerige tijd geboren. In 1967 pleegt kolonel Papadopoulos een staatsgreep. Een tijd van zwerven begint: Constantijn en Annemarie vluchten vanwege de onrust weg uit Griekenland. Ze verblijven eerst in Italië, waar ze stranden omdat er te weinig brandstof in het vliegtuig zit. Ze wonen een aantal weken op de Griekse ambassade, later in een villa. Het is ook de plek waar zoon Nikolaos wordt geboren. Vervolgens verhuizen ze naar Engeland, waar de jongste twee kinderen worden geboren. Constantijn kent Engeland al vanwege zijn studie in Cambridge waar hij vanuit Rome naartoe vliegt. Anne-Marie zou haar Britse plek later 'Thuis ver weg van thuis' noemen. 

Constantijn doet nog een poging de monarchie te redden, maar het mislukt. Het Griekse koningshuis houdt geen stand. 

Constantijn gezin

Terug naar Griekenland en Denemarken

Staatsrechtelijk zijn ze dan geen koning en koningin meer, in de praktijk worden ze nog wel vaak zo aangeduid. Voor de Grieks-Orthodoxe kerk zeker, Constantijn is gezalfd en zal dus voor hen altijd koning blijven. Voor de veiligheid wordt het paar vaak koning en koningin genoemd, zonder land.

In de tijd in Londen richt Anne-Marie samen met Constantijn het Hellenic College op, een tweetalige school voor Griekse kinderen die in Engeland wonen. De school werd in 2005 gesloten. 

In de jaren negentig kreeg Constantijn het na lang procederen voor elkaar om in ruil voor het geven van zijn landgoederen in de vorm van een stichting, zijn paleis Tatoi terug te krijgen. In 2013 verhuisde Anne-Marie met Constantijn terug naar hun geliefde Griekenland. Constantijn is ook bij dit paleis begraven. 

Anne-Marie blijft koningin, in aanspreekvorm dan. Ze geniet nu vooral van haar familie, houdt zich bezig met goede doelen, klassieke muziek en daarnaast is ze gek op historische biografieën. We zien haar ook nog regelmatig voorbij komen bij koninklijke evenementen in Denemarken. Afgelopen zomer nog toen haar zusje Benedikte een familiereünie organiseerde en deze vrolijke foto werd gemaakt.

Prinses-Benedikte-koningin-Margrethe-Anne-Marie-zomer-2022
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--