Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sportieveling, avonturier en familieman: dit is Frederik X, de nieuwe koning van Denemarken

14 januari 2024 · Leestijd 6 min

14 januari 2024, een dag die voor altijd zal worden gekenmerkt door de Deense troonswisseling. Koningin Margrethe geeft het stokje over aan haar oudste zoon Frederik, die vanaf dat moment door het leven gaat als koning Frederik X van Denemarken. Maar wie is hij en wat heeft hem gevormd tot de man die hij nu is?

Jeugd

Frederik André Henrik Christian wordt geboren op 26 mei 1968 in Kopenhagen. Hij is de oudste zoon van dan nog kroonprinses Margrethe en haar man prins Henrik. Naast de titel prins krijgt hij bij zijn geboorte de titel Graaf van Monpezat. Wanneer zijn grootvader koning Frederik IX overlijdt en Margrethe koningin wordt, krijgt Frederik de titel kroonprins. Zijn eerste naam heeft hij te danken aan de Deense traditie dat troonopvolgers altijd Frederik of Christian worden genoemd. Ruim een maand na zijn geboorte wordt Frederik gedoopt in de Kerk van Holmen in Kopenhagen. Frederik heeft een jongere broer, prins Joachim. 

Lees verder onder de foto's.

Margrethe en Frederik
Een jonge kroonprinses Margrethe met haar pasgeboren zoon prins Frederik.
Doop prins Frederik
De kleine Frederik wordt gedoopt in juni 1968.
Margrethe, Henrik, Joachim en Frederik
In 1969 maakt prins Joachim het gezin compleet.

De kleine Frederik krijgt de eerste jaren van zijn leven thuisonderwijs op paleis Amalienborg. Na een aantal basisschooljaren op een school in Kopenhagen vertrekt hij naar een kostschool in Frankrijk. Frederik behaalt uiteindelijk zijn gymnasiumdiploma in Kopenhagen. 

Van feestende student tot serieuze werknemer

Na zijn middelbare school volgt Frederik een studie politieke wetenschappen in Aarhus en aan de universiteit van Harvard. Bijzonder: hij is het eerste lid van het Deense koningshuis die een universitair diploma behaalt. Frederik staat tijdens zijn studententijd niet graag in de spotlights en houdt de pers liever op afstand. Hij is naar verluidt niet vies van een feestje, is een waaghals en houdt van snelle auto's. 

Met zijn diploma op zak gaat Frederik aan de slag bij de Deense ambassade in Parijs en schudt hij het imago van feestbeest van zich af. Ook vervult hij diverse functies in het leger. Leuk weetje: zijn bijnaam tijdens zijn tijd bij de special forces van de marine was Pingo, te danken aan zijn wetsuit dat volliep waardoor hij zich enkel nog kon bewegen als een pinguin. Als herinnering aan die tijd heeft Frederik zelfs een tattoo laten zetten op zijn bovenarm, die refereert naar zijn bijnaam. 

Lees verder onder de post en foto.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Frederik leger
Kroonprins Frederik in marine-uniform, 1998.

Een avontuurlijke sportfanaat

Frederik staat bekend als een avonturier en sportieveling, die niet graag een uitdaging uit de weg gaat. In 2000 doet hij mee aan een sleehondenexpeditie in Groenland, waar hij niet ongeschonden vanaf komt. Een aantal keer belandt hij in het ziekenhuis door ongelukken met sledes en sneeuwscooters. 

Lees verder onder de foto's.

Expeditie Groenland Frederik
Kroonprins Frederik tijdens de sleehondenexpeditie in Groenland in 2000.
Frederik Groenland
Een warm aangeklede kroonprins Frederik tijdens de ijskoude expeditie in Groenland, 2000.

Een ongeluk meer of minder weerhoudt Frederik er overigens niet van om te doen wat hij leuk vindt. In 2022 keert hij terug naar Groenland voor een sledetocht, waar hij deze leuke plaatjes van deelt. Hij skiet graag (al gaat dat ook niet altijd helemaal goed) en loopt hard. Ook laat zich graag zien aan de kant of op de tribune van grote sportevenementen, zoals de Tour de France en Wimbledon. Zijn liefde voor sport maakt dat hij zich als lid inzet voor het IOC. In 2009 neemt hij afscheid. Over zijn tijd bij het IOC zei hij toen: “Ik was er in het bijzonder op gebrand om zowel jong als oud uit de stoel te krijgen. Mijn werk inspireerde mij onder meer om de Royal Run op te zetten, iets waar ik erg trots op ben. Hoewel mijn tijd als actief IOC-lid eindigt, zal ik de olympische gedachte ook in mijn toekomstige werk voortzetten.”

Frederik vindt liefde onder de Australische zon

Het is maar goed ook dat Frederik graag aanwezig is bij die grote sportevenementen. Anders was hij namelijk nooit zijn vrouw Mary Donaldson tegen het lijf gelopen. In 2000, tijdens de Olympische Spelen in Sydney, ontmoeten de twee elkaar in een café. Daar slaat de vonk al snel over. Na een lange-afstandsrelatie van iets meer dan een jaar verhuist Mary naar Europa. In 2003 kondigt koningin Margrethe hun verloving officieel aan. 

Lees verder onder de foto's. 

Frederik_mary_verkering.jpg
Frederik en Mary, enige tijd voor de bekendmaking van hun verloving.
Verloving Frederik Mary 2003
Frederik en Mary kondigen hun verloving aan in 2003.

Op 14 mei 2004 vindt het koninklijk huwelijk plaats. Mary heeft kerkelijk gezien geen al te grote overstap hoeven maken, ze blijft protestants – maar switcht van de Presbyteriaanse naar de Lutherse kerk. 

Lees verder onder de foto. 

Frederik-mary-bruiloft1.jpg
Frederik en Mary op hun huwelijksdag.

Gezinsman Frederik

Kroonprins Frederik en kroonprinses Mary krijgen samen vier kinderen: Christian, Isabella en de tweeling Vincent en Josephine. Het paar voedt hun kinderen zo normaal mogelijk op. Ze gaan bijvoorbeeld naar een openbare kinderopvang en naar openbare scholen. Het Deense volk krijgt geregeld een inkijkje in het gezinsleven van Frederik en Mary. Er worden regelmatig fotosessies georganiseerd en foto's gedeeld via social media. 

Lees verder onder de foto's.

gezin-prinses-mary.jpg
V.l.n.r. prins Vincent, koningin Mary, prinses Isabella, koning Frederik, kroonprins Christian en prinses Josephine.
Deense_koninklijke_familie.jpg
Het gezin tijdens de confirmatie van kroonprins Christian in 2021.
Mary_Frederik_Christian_Isabella_2023
In mei 2023 zijn Frederik en Mary met hun vier kinderen bij de confirmatie van neef Henrik.

Toegankelijk en ontspannen

Frederik is een graag gezien lid van het Deense koninklijk huis. Hij laat vaak wat zien van zijn privéleven en is daarmee toegankelijker dan sommige andere royals. Zo kunnen we bijvoorbeeld meegenieten van een rondleiding door zijn paleis en is Frederik te zien in een documentaire over zijn leven die gemaakt is ter ere van zijn 50ste verjaardag. Maar we zien hem ook regelmatig in een wat minder koninklijke rol, zo deed hij in het verleden mee aan een tv-programma waarin hij met een chef-kok en een bioloog op jacht ging in de Deense bossen. En ook daarvan is natuurlijk weer wat te zien op de social media accounts van het Deense koningshuis.

Lees verder onder de post. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In 2018 onthult Frederik een portret dat gemaakt is ter ere van zijn 50ste verjaardag. Daarop is de kroonprins bijzonder ontspannen te zien, haast onderuit gezakt op een bank en met een glas alcohol op het tafeltje naast hem. Heel wat anders dan de statige portretten die we gewend zijn van royals, maar helemaal passend bij de nuchtere en ontspannen Frederik. 

Lees verder onder de foto. 

portret_Frederik.jpg
Het schilderij van kroonprins Frederik uit 2018, gemaakt door Kasper Eistrup.

Een waardig opvolger voor koningin Margrethe

Op 14 januari 2024 neemt Frederik het stokje over van zijn moeder koningin Margrethe. Hij gaat vanaf dan door het leven als koning Frederik X van Denemarken. Het is een rol waarop hij zijn leven lang is voorbereid. Ook als kroonprins neemt Frederik al vele taken op zich. Hij is beschermheer van zo'n 35 Deense organisaties en heeft een bijzondere interesse in duurzaamheid, het klimaat en de rol van Denemarken in de energietransitie.

In een persgesprek in 2019, tijdens een Deens staatsbezoek aan Argentinië, prees Frederik zijn moeder. Hij zei onder de indruk te zijn van haar energie en uithoudingsvermogen. Koningin Margrethe was destijds 79 jaar en kampte met verschillende gezondheidsproblemen. Toen zij in 2022 haar 50-jarig jubileum op de troon vierde, sprak hij zich uit over zijn toekomst. “Als de tijd daar is, zal ik het roer van het schip overnemen. Ik zal jou opvolgen, zoals jij jouw vader opvolgde.” En nu, begin 2024, is de tijd daar dat hij het roer overneemt. Vanaf 14 januari 2024 is de sportieve, avontuurlijke en toegankelijke kroonprins koning Frederik X van Denemarken. 

Frederik
Een lachende Frederik verschijnt voor het eerst als koning op het balkon van paleis Christiansborg.

Beeld: ANP / Kongehuset 

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--