Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Deze royals staan met liefde langs de kant bij de Tour de France

22 juli 2023 · Leestijd 4 min

Zondag 23 juli is de laatste rit van de Tour de France 2023. Met de Deen Jonas Vingegaard in de gele trui belooft het een succesvolle ronde voor Jumbo-Visma te worden. Iets waar de Deense kroonprins Frederik vast blij mee is. Als echte wielerfan stond hij al eerder de Deense kampioen aan te moedigen. Maar hij is niet de enige die dol is op wielrennen. Déze royals hebben (stiekem) ook een wielerhart.

Sophie, hertogin van Edinburgh

De hertogin van Edinburgh kent vele gezichten, zo is ze dol op mode en sluit zich sinds de kroning van koning Charles steeds vaker aan bij officiële gebeurtenissen. In haar vrije tijd springt Sophie graag op haar racefiets om een mooie ronde te maken door het Britse landschap. 

Edward-Sophie
Sophie wordt door een trotse Edward ontvangen op Buckingham Palace.

In 2016 deed hertogin Sophie zelfs mee aan een wielrenwedstrijd voor een jubileum van een goed doel van prins Philip. Het was niet zomaar een ritje door de natuur, nee de hertogin legde in zeven dagen maar liefst een afstand van 700 kilometer af. De tocht begon in het Paleis van Holyroodhouse in Edinburgh en eindigde in Buckingham Palace in Londen. Wat een prestatie! Misschien zit een ronde van Frankrijk ook wel in het verschiet. 

Albert van Monaco 

Alhoewel we Prins Albert van Monaco nog niet zelf op een fiets hebben zien zitten, was hij afgelopen week wel te zien langs de ronde van Frankrijk. Daar moedigde hij de renners aan richting de top. Aangezien het bloedheet is in Zuid-Europa zette hij een petje en een zonnebril op. 

Albert-monaco-tour-de-france
2023: Prins Albert van Monaco bezoekt de Tour de France.

Het was overigens niet de eerste keer dat de prins van Monaco toekeek bij de Tour de France, zo is hij al jaren een bekend gezicht in het publiek en bezocht hij vorig jaar zelfs de presentatie voor de ronde van Frankrijk in 2024. Niet zo gek ook, want dan eindigt het wielertoernooi met een tijdrit tussen Monaco en de Franse stad Nice. 

Prins Bernhard jr. 

Dat prins Bernhard jr. dol op fietsen is, is duidelijk. Maar dat hij ook kan wielrennen is extra bijzonder. Zo reed Prins Bernhard jr. de Alpe d'Huez tijdens het jaarlijkse fietsevenement Alpe d'HuZes. De zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven bereikte toen samen met zijn team de top van de bekende Franse berg. Een knappe prestatie, want de prins had op dat moment lymfeklierkanker.

Prins_Bernhard_junior_2014.jpg
2014: Prins Bernhard jr. fietst de Alpe d'HuZes.

Ook reed de Nederlandse prins de Hollandse 100 samen met zijn vrouw Annette. Wederom een sportevenement om geld op te halen voor kanker waar zijn wielrenfiets weer voor uit de stalling mocht. Deze Nederlandse royals nemen trouwens graag de normale fiets. 

Bernhard_en_Annette_2016.jpg
2016: Prins Bernhard jr. en zijn vrouw Annette fietsen de Hollandse 100.

Kroonprins Frederik van Denemarken 

Met een Deen op kop in de ronde van Frankrijk kan het feest van kroonprins Frederik van Denemarken niet op. De wielerfan stond vorig jaar al langs de kant in de stromende regen om de Deense kampioen aan te moedigen. Zou hij dit jaar wederom met de winst ervandoor gaan? Als het aan het Deense koningshuis ligt wel. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Zelf springt de Deense kroonprins ook graag op de fiets. Zo vond hij het reuze interessant om de etappes van vorig jaar in Denemarken uitvoerig te testen voordat de renners hun kunstje mochten laten zien. Hij is overigens niet de enige in de koninklijke familie die de tv aanzet vandaag om naar de slotetappe te kijken. Ook koningin Margrethe zal haar landgenoot aanmoedigen vanaf haar zomeradres. Zo zat ze vorig jaar voor de tv met haar zussen prinses Benedikte en de Griekse koningin Anne-Marie. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Prins William en Catherine

Dat prins William en zijn vrouw Catherine wielerfans zijn, blijkt wel uit hun prominente rol bij de opening van de Tour de France in 2014. Aangezien de ronde van Frankrijk startte in Groot-Brittannië, mocht het Britse koningshuis de opening verzorgen. Iets wat prins William en Catherine zich geen twee keer lieten zeggen. 

william-catherine-tour-de-france

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--