Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie is prins Andrew, de veelbesproken broer van koning Charles?

19 februari 2024 · Leestijd 5 min

Prins Andrew is vandaag jarig. De zoon van koningin Elizabeth en prins Philip mag vandaag 64 kaarsjes uitblazen. De Britse prins is de afgelopen jaren in opspraak geraakt voor zijn vriendschap met Jeffrey Epstein, maar wie is prins Andrew eigenlijk? We vertellen het je in dit artikel.

In 2019 legde prins Andrew zijn koninklijke taken neer naar aanleiding van een interview dat hij gaf aan de BBC, over zijn vriendschap met de voor seksueel misbruik veroordeelde multimiljonair Jeffrey Epstein. Maar wie is deze zoon van koningin Elizabeth eigenlijk? We vertellen het je aan de hand van elf feitjes.

#1 Derde kind van koningin Elizabeth

Op 19 februari 1960 wordt prins Andrew geboren in Buckingham Palace als derde kind van koningin Elizabeth en prins Philip. Hij is op dat moment tweede in lijn voor de troonopvolging. Net als zijn vader en grote broer Charles gaat hij naar de Schotse kostschool Gordonstoun. Ook gaat hij nog korte tijd op uitwisseling naar Canada. 

Lees verder onder de foto.

ArtikelprinsAndrew1.jpg

#2 Militaire opleiding

Na zijn middelbareschooltijd kiest prins Andrew in plaats voor een opleiding aan de universiteit, voor de marine. In 1980 rond hij zijn opleiding af. Vervolgens leert hij vliegen in zowel vliegtuigen als helikopters.

Lees verder onder de foto.

prins-andrew-1994

#3 Huwelijk met Sarah Ferguson

In 1986 trouwt prins Andrew met Sarah Ferguson. De twee kennen elkaar al van jongs af aan en ontmoeten elkaar regelmatig tijdens polowedstrijden. In 1985 slaat tijdens het bekende paardenevenement Royal Ascot de vonk over. Een jaar later trouwen ze in de Westminster Abbey in Londen.

Lees verder onder de foto.

ArtikelPrinsAndrew3.jpg

#4 Geboorte prinses Beatrice

In 1988 bereiken prins Andrew en Sarah een mijlpaal, want dochter Beatrice wordt geboren. Inmiddels heeft ze een fulltime baan en is ze getrouwd met Eduardo Mapelli Mozzi. Daarnaast is ze beschermvrouwe van organisaties zoals een dyslexiecentrum en een kinderziekenhuis. In 2021 beviel prinses Beatrice van dochter Sienna, op dit moment de enige kleindochter van prins Andrew.

Lees verder onder de foto.

Beatrice en Eduardo
Prinses Beatrice met haar man Edoardo Mapelli Mozzi (2023).

#5 Geboorte prinses Eugenie

In 1990 krijgen prins Andrew en Sarah Ferguson nog een dochter! Prinses Eugenie studeerde onder meer kunstgeschiedenis en werkt in de kunstwereld. In 2018 trouwt zij in Windsor met Jack Brooksbank. Daarnaast zet zij zich in voor goede doelen zoals een project om slavernij tegen te gaan. Samen met Jack heeft prinses Eugenie twee kinderen: August en Ernest, van wie ze laatst nog een lieve foto deelde.

Lees verder onder de foto.

EugenieAndrewwedding.jpg

#6 Scheiding

Andrew en Sarah groeien erg uit elkaar als de prins voor zijn werk bij de marine vaak maanden achter elkaar weg is. Er ontstaan conflicten en het stel besluit in 1992 definitief uit elkaar te gaan, de scheiding is in 1996 officieel.

Lees verder onder de foto.

andrew-sarah.jpg

#7 Met pensioen

Prins Andrew gaat in 2010 met pensioen wat betreft zijn militaire taken. Hij zet zich in voor andere doelen en projecten. Zo wordt hij een Britse handelsambassadeur.

Lees verder onder de foto.

De prins in 2009 in zijn marine-uniform.
De prins in 2009 in zijn marine-uniform.

#8 Ophef om vriendschap Jeffrey Epstein

Er ontstaat in 2011 al ophef rondom de vriendschap van de prins met Jeffrey Epstein, en hij moet zijn rol als Brits handelsambassadeur opgeven.

Maar dit is zeker niet de eerste keer dat de prins in opspraak komt. Na zijn scheiding met Sarah komt Andrew regelmatig in het nieuws. Hij krijgt zelfs de bijnaam ‘Randy Andy’ (ranzige Andy) omdat hij op allerlei luxe feesten verschijnt met steeds verschillende vrouwen. Maar er is meer; de prins is bevriend met de zoon van voormalig dictator van Libië, en hij verkoopt één van zijn huizen aan de schoonzoon van de toenmalige Kazachstaanse president.

Lees verder onder de foto.

ArtikelAndrew7.jpg

#9 Interview met BBC

Prins Andrew komt in 2019 weer in opspraak vanwege zijn vriendschap met de inmiddels overleden Jeffrey Epstein. In interviews zegt Virginia Giuffre Roberts, een van de slachtoffers van Epstein, dat zij ook gedwongen werd om seks te hebben met prins Andrew. Die ontkent. In november 2019 besluit de prins een interview aan de BBC waarin hij probeert zijn kant van het verhaal te vertellen, maar dit maakt de ophef groter en groter. Zo groot, dat hij op 20 november 2019 besluit zijn koninklijke taken neer te leggen en in 2022 deed hij afstand van al zijn titels.

Lees verder onder de foto.

Prins_Andrew_ten_onder.jpg

#10 Aanwezig op belangrijke gebeurtenissen

Ondanks dat prins Andrew zijn carrière als werkende royal aan de wilgen heeft gehangen, is hij nog wel aanwezig bij belangrijke gebeurtenissen. Zo hield hij samen met zijn broers en zus wacht bij zijn moeder koningin Elizabeth nadat zij overleden was. Ook was hij bij de kroning van zijn broer Charles in mei 2023.

Lees verder onder de foto.

prins-andrew-2023
Prins Andrew tijdens de kroning van zijn broer Charles, 6 mei 2023.

#11 Hij zorgt samen met Sarah voor de corgi's van Elizabeth

Na de dood van zijn vader prins Philip in 2021 bleef zijn moeder koningin Elizabeth eenzaam achter. Om haar een steuntje in de rug te geven gaf prins Andrew haar daaarom twee corgi's cadeau: Muick en Sandy. De hondjes keerden na het overlijden van de koningin terug bij prins Andrew en zijn ex-vrouw Sarah Ferguson. Sarah plaatst op haar Instagram regelmatig foto's met de hondjes.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: ANP / Instagram @sarahferguson15

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--