Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie is prins Andrew?

27 november 2019 · Leestijd 3 min

Al weken is hij in het nieuws: de Britse prins Andrew. Vorige week legde hij zijn koninklijke taken neer naar aanleiding van een interview dat hij gaf aan de BBC, over zijn vriendschap met de voor seksueel misbruik veroordeelde multimiljonair Jeffrey Epstein. Maar wie is deze zoon van koningin Elizabeth eigenlijk? Het antwoord aan de hand van 9 belangrijke jaartallen uit zijn leven. 

1960

ArtikelprinsAndrew1.jpg

Op 19 februari van dit jaar wordt prins Andrew geboren in Buckingham Palace, als derde kind van koningin Elizabeth en prins Philip. Hij is op dat moment tweede in lijn voor de troonopvolging. Net als zijn vader en grote broer Charles gaat hij naar de Schotse kostschool Gordonstoun. Ook gaat hij nog korte tijd op uitwisseling naar Canada. 

1980

De prins in 2009 in zijn marine-uniform.
De prins in 2009 in zijn marine-uniform.

Na zijn middelbareschooltijd kiest hij in plaats voor een opleiding aan de universiteit, voor de marine. In 1980 rond hij zijn opleiding af. Vervolgens leert hij vliegen in zowel vliegtuigen als helikopters.

1986

ArtikelPrinsAndrew3.jpg

Sarah Ferguson, dat is de naam van de vrouw die prins Andrew dit jaar het ja-woord geeft. De twee kennen elkaar al van jongs af aan en ontmoeten elkaar regelmatig tijdens polowedstrijden. In 1985 slaat tijdens het bekende paardenevenement Royal Ascot de vonk over. Een jaar later trouwen ze in de Westminster Abbey in Londen.

1988

ANP-402024266.jpg

Een mijlpaal, want dochter Beatrice wordt geboren. Inmiddels heeft ze een fulltime baan bij een Amerikaans softwarebedrijf. Volgend jaar trouwt ze met Eduardo Mapelli Mozzi. Daarnaast is ze beschermvrouwe van organisaties zoals een dyslexiecentrum en een kinderziekenhuis.  

1990

EugenieAndrewwedding.jpg

Nog een dochter! Eugenie studeerde onder meer kunstgeschiedenis en werkt in de kunstwereld. In 2018 trouwt zij in Windsor met Jack Brooksbank. Daarnaast zet zij zich in voor goede doelen zoals een project om slavernij tegen te gaan.

1996

andrew-sarah.jpg

Andrew en Sarah groeien erg uit elkaar als de prins voor zijn werk bij de marine vaak maanden achter elkaar weg is. Er ontstaan conflicten en het stel besluit in 1996 definitief uit elkaar te gaan.

2001

ArtikelAndrew6.jpg

Prins Andrew gaat met pensioen wat betreft zijn militaire taken. Hij zet zich in voor andere doelen en projecten. Zo wordt hij Brits handelsambassadeur.

2011

ArtikelAndrew7.jpg

Er ontstaat ophef rondom de vriendschap van de prins met Jeffrey Epstein, en hij moet zijn rol als Brits handelsambassadeur opgeven.

Maar dit is zeker niet de eerste keer dat de prins in opspraak komt. Na zijn scheiding met Sarah komt Andrew regelmatig in opspraak. Hij krijgt zelfs de bijnaam ‘Randy Andy’ (ranzige Andy) omdat hij op allerlei luxe feesten verschijnt met steeds verschillende vrouwen. Maar er is meer. De prins is bevriend met de zoon van voormalig dictator van Libië, en hij verkoopt één van zijn huizen aan de schoonzoon van de toenmalige Kazachstaanse president.

2019

Prins_Andrew_ten_onder.jpg

Prins Andrew komt weer in opspraak vanwege zijn vriendschap met Jeffrey Epstein. In interviews zegt Virginia Giuffre Roberts, een van de slachtoffers van Epstein, dat zij ook gedwongen werd om seks te hebben met prins Andrew. Die ontkent. In november besluit de prins een interview aan de BBC waarin hij probeert zijn kant van het verhaal te vertellen, maar dit maakt de ophef groter en groter. Zo groot, dat hij op 20 november besluit zijn koninklijke taken neer te leggen.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--