Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo ziet het programma van Koningsdag 2023 eruit

30 maart 2023 · Leestijd 3 min

Rotterdam ontvangt koning Willem-Alexander en zijn gevolg op Koningsdag 27 april met een, naar eigen zeggen, typisch Rotterdams, kleurrijk en divers programma. De dag begint op het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid waar de koning allereerst wordt toegezongen voor zijn verjaardag.

Vijftig kinderen van vijf scholen uit de buurt verwelkomen de koning en het gezelschap met een speciaal gecomponeerd lied getiteld Kings & Queens. Dat is een verwijzing naar het thema van Koningsdag dit jaar: Wij zijn allemaal Kings & Queens. "Want iedereen is bijzonder. Op ieder hoofd past een kroon!," stelt de organisatie.

Aansluitend volgt er op de Pretorialaan een swingend spektakel. Verschillende culturen en nationaliteiten smelten samen in een mix van muziek en dans. Verder zijn er acrobatische trucs van leerlingen van Circus Rotjeknor en de twintig acrobaten van Compagnie XY. Iets verderop vermaakt de bekende straatvoetballer Soufiane Touzani samen met talenten van FC Straat het gezelschap. Zangeres Glenda Peters sluit met het lied Rotterdam het eerste deel van de dag af.

Watertaxi

Vanaf de Maashaven volgt het tweede gedeelte per watertaxi. Het gezelschap vaart onder meer langs het voormalige passagiersschip ss Rotterdam, waar op het achterdek het project Rotterdans je mee? van het Scapino Ballet wordt uitgevoerd. Het koninklijk gezelschap vaart verder onder de Erasmusbrug door naar Plein 1940, waar het derde deel van de dag begint bij het herinneringsmonument De Verwoeste Stad van Zadkine.

De familie wandelt verder richting de Blaak, waar onder meer muziek is van de Hermes House Band. Op deze plek staan ook beatboxers, straatbasketballers en jeugdspelers van de drie Rotterdamse clubs Feyenoord, Sparta en Excelsior die er hun kunsten vertonen. Verder zijn er demonstraties van de jonge Amira Tahri, wereldkampioen kickboksen, free runner Onur Eren en wereldkampioenen breakdancers Menno van Gorp en India Sardjoe.

Markthal

Op een groot podium op de Binnenrotte bij de Markthal zijn er tenslotte optredens van artiesten uit de Rotterdamse regio zoals Davina Michelle, Ronnie Flex en Lee Towers. Op het podium nemen de koning, zijn gezin en de familie afscheid van het Rotterdamse publiek. De festiviteiten gaan daarna nog tot 17.00 uur door. Op andere plekken in de stad zijn ook optredens.

Lees verder onder de Instagram post! 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Burgemeester Ahmed Aboutaleb spreekt van een "prachtig programma voor de koninklijke familie en uiteraard voor iedereen die deze dag in Rotterdam komt vieren."

ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--