Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo vroeg koning Willem-Alexander koningin Máxima ten huwelijk

15 augustus 2023 · Leestijd 3 min

Van het liefdesverhaal van koning Willem-Alexander en koningin Máxima krijgen we maar geen genoeg. Voorafgaand aan het sprookjeshuwelijk in 2002 was er natuurlijk dat aanzoek. Maar hoe ging Willem-Alexander eigenlijk op één knie voor zijn toenmalige vriendin? Je leest het hier.

Op 19 januari 2001 trok Willem-Alexander, toen de troonopvolger van zijn moeder koningin Beatrix, de stoute schoenen aan om zijn vriendin Máxima ten huwelijk te vragen. Voor veel mensen een zenuwachtig moment, en dus ook voor onze eigen koning. 

Een romantische schaatstocht 

Het was een koude winterdag en er lag ijs op de vijver bij Paleis Huis ten Bosch. De twee gingen dan ook als echte Nederlanders een rondje schaatsen op de privé vijver. Zo'n Hollandse traditie kun je nu eenmaal niet aan je voorbij laten gaan als lid van de koninklijke familie, zo moet ook Willem-Alexander gedacht hebben. In een interview met de NOS zou hij zelfs gezegd hebben dat hij Máxima echt moest leren schaatsen. Want, "wat is er nu Hollandser dan schaatsen?"

Lees verder onder de foto.

Verloving Máxima en Willem-Alexander
De verloving van Willem-Alexander en Máxima.

Enfin, zodra de benen moe werden en het koud werd, gingen de twee naar binnen om op te warmen met nóg zo'n Hollandse traditie: warme chocolademelk. Hét moment voor Willem-Alexander om de grote vraag te stellen. "Ik dacht: nu moet het echt gebeuren. Dus ik ben een stukje gaan klunen om de champagne en rozen te halen," zegt hij in het interview.

"Ik heb eindeloos geoefend op wat ik wilde zeggen" 

Zie je het al voor je, Willem-Alexander die zijn aanzoek oefent voor de spiegel? Net als ieder ander mens die zijn partner ten huwelijk gaat vragen, wilde Willem-Alexander zeker weten dat hij het goede zou zeggen. "Ik heb eindeloos geoefend op wat ik wilde zeggen," biecht de koning op in het NOS-interview. "Maar uiteindelijk komt de zin er nooit zo uit als je van tevoren denkt." 

Lees verder onder de foto.

Huwelijk_Willem-Alexander_en_Maxima_in_Nieuwe_Kerk.jpg
Bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima zijn veel gasten aanwezig, waaronder leden van de koninklijke familie.

"Ik zei iets in de trant van: ik vraag dit voor de eerste keer in mijn leven en de enige keer." Om er zeker van te zijn dat Máxima hem goed begreep deed hij zijn speech in het Engels. Gelukkig wist Máxima precies waar haar geliefde het over had en zei ze volmondig ja. 

In 2021 deden ze het aanzoek nog eens na op het ijs omdat die plek zoveel voor hen betekent. Zoet! 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Foto's: ANP

Zwijmelen: Het liefdesverhaal van Willem-Alexander en Máxima

Lees ook over:

Zwijmelen: Het liefdesverhaal van Willem-Alexander en Máxima
Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--