Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zwijmelen: Het liefdesverhaal van Willem-Alexander en Máxima

14 februari 2021 · Leestijd 7 min

Het is vandaag Valentijnsdag! Een betere dag is er niet om terug te blikken op hét liefdesverhaal van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Zwijmel je mee?

Inmiddels kent Nederland Máxima al meer dan twintig jaar. Het is lastig om haar weg te denken uit onze koninklijke familie, maar ruim twintig jaar geleden had nog niemand van haar gehoord. Vier maanden wist het stel hun geheime relatie verborgen te houden. 

Willem-Alexander en Máxima ontmoeten elkaar in april 1999 in Sevilla tijdens een Spaans feest, genaamd La Feria de Abril. Máxima is uitgenodigd om foto’s te maken. Als ze een lange blonde jongeman op de kiek zet wordt hij boos. Ze snapt niet waarom.  

Liefde op het tweede gezicht

Die vervelende eerste ontmoeting heeft niets verpest, want diezelfde avond zou het stel samen de dansvloer onveilig hebben gemaakt. Máxima grapt tegen haar vriendinnen dat de Nederlandse jongen ‘als een plank’ danst.  

Voor Willem-Alexander is het liefde op het tweede gezicht, maar die wordt niet meteen beantwoord. Máxima is een onafhankelijk meisje met toekomstdromen waar een prins niet in past.  

Het stel ontmoet elkaar voor de tweede keer in New York tijdens een bruiloft van gezamenlijke vrienden. Máxima vindt het nog steeds niks, maar ze blijven bellen, en er volgen meerdere ontmoetingen.  

Máxima in 1999 na een dag op haar werk bij de Deutsche Bank.
Máxima in 1999 na een dag op haar werk bij de Deutsche Bank.

Máxima woont op dat moment in New York, daar werkt ze voor de Deutsche Bank. Willem-Alexander moet al vroeg aan zijn moeder uitleggen waarom haar zoon zo vaak naar New York afreist. Willem-Alexander vertelt later in een tv-interview dat hij tegen zijn moeder zei: “Ze heet Máxima. Ze is Argentijnse, woont in New York, en vertrouw op mij. Stel verder nu geen vragen.”  

Gek geworden?

De familie van Máxima wordt wat later ingelicht. Sterker nog... Máxima vertelt niet meteen dat ze een echte prins heeft ontmoet. Eerst zegt ze dat haar nieuwe vriend advocaat is. Later had ze er per ongeluk consultant van gemaakt en vervolgens veranderde het beroep zo regelmatig dat haar vader het niet meer vertrouwt. Als ze eenmaal toegeeft dat ze een relatie heeft met de zoon van koningin Beatrix weet haar vader niet over wie ze het heeft.  

Ze legt aan hem uit dat Willem-Alexander de oudste zoon van de koningin van Nederland is. Daarop zegt hij: “Ben je gek geworden of wat?” Twee weken later staan vader en moeder Zorreguieta bij Máxima op de stoep om te “constateren dat alles goed was met mij”. Uiteindelijk verandert de houding. Ze zien aan Máxima dat ze heel gelukkig is met Willem-Alexander.

Máxima samen met Willem-Alexander in 2001 in Buenos Aires.
Máxima samen met Willem-Alexander in 2001 in Buenos Aires.

Paparazzi op jacht naar Máxima

Die zomer wordt Máxima in Italië, in het vakantieverblijf van Beatrix, aan de ouders van Willem-Alexander voorgesteld. ‘s Middags gaat het paar ook nog zeilen met prins Bernhard en prinses Juliana.  

Prins Claus adviseert Máxima om zo snel mogelijk Nederlands te leren. In de herfst van 1999, nadat de Volkskrant in september als eerste nieuws naar buiten brengt over Willem-Alexanders nieuwe vriendin, begint ze haar eerste lessen.  

In januari fotograferen de eerste paparazzi Máxima terwijl ze haar dagelijkse bezigheden doet in New York. Máxima staat nog steeds in het telefoonboek en journalisten blijven haar maar bellen.  

Een beetje dom

In het voorjaar van 2000 verhuist Máxima naar Brussel. Ze blijft werken voor de Deutsche Bank maar volgt tegelijkertijd een spoedcursus Nederlands. Terwijl Willem-Alexander en Máxima elkaar steeds beter leren kennen komt ook het nieuws naar buiten over het verleden van Máxima’s vader, en zijn rol in de regering van de dictator Videla. Een rel barst los. 

Willem-Alexander maakt een grote fout als hij een poging doet Jorge Zorreguieta te verdedigen en daarbij een ingezonden brief aanhaalt. Helaas is het een verkeerde bron: Videla zelf. Het hele land valt over hem heen. De oplossing is verdrietig maar onontkoombaar: Máxima’s vader mag niet bij het huwelijk aanwezig zijn. Verschillende afgevaardigden reizen naar Argentinië maar volgens bronnen is het uiteindelijk Máxima zelf geweest die de knoop heeft doorgehakt.  

Willem-Alexander heeft Máxima op 19 januari ten huwelijk gevraagd, in de tuin van Huis ten Bosch, op de dichtgevroren vijver. Hij probeert haar te leren schaatsen. Dat lukt aardig omdat ze in New York (ook samen met Willem-Alexander) regelmatig ging rollerschaatsen. Máxima heeft niet erg veel zin in de typische Nederlandse activiteit. Ze heeft het koud en wil naar binnen. Willem-Alexander realiseert zich dat hij op moet schieten. In een schuurtje heeft hij champagne verstopt. Zonder twijfel stelt hij haar de grote vraag.  Het antwoord? Een volmondige ja natuurlijk! “Ik schreeuwde het bijna uit”, aldus Máxima. 

De verlovingsring heeft Willem-Alexander, met de nodige hulp, zelf ontworpen. De oranje steen in het midden verwijst natuurlijk naar de achternaam van de prins, en naar het nieuwe vaderland van Máxima. Van Nederland weet ze dan nog weinig af. Ze heeft bijna niks gezien en kent het land vooral uit plaatjes, van TV en uit de verhalen van Willem-Alexander.  

Máxima heeft goed nagedacht of dit wel is wat ze wil. Ze weet waar ze aan begint en wat ze opgeeft en haar besluit staan vast. “Ik had nooit gedacht dat ik ooit zo verliefd zou kunnen zijn op iemand”, vertelt Máxima later in een interview.  

Willem-Alexander en Máxima in de Keukenhof. Het is het eerste openbare optreden van Máxima na de
Willem-Alexander en Máxima in de Keukenhof. Het is het eerste openbare optreden van Máxima na de verloving.

Als de verloving van de prins van Oranje en Maxima Zorregeuita bekend wordt gemaakt is iedereen onder de indruk van het indrukwekkende Nederlands van de Argentijnse. Over Willem-Alexanders opmerkingen over het verleden van haar vader kan Máxima kort zijn: “Je was een beetje dom”, zegt ze. En met die woorden verovert ze de harten van menigeen Nederlander. 

Het stel wacht nog even met trouwen. Máxima moet nog beter Nederlands leren en ze willen eerst prins Constantijn en Laurentien alle ruimte geven om hun huwelijk te vieren. Met kennismakingsbezoeken door het hele land leert Máxima haar nieuwe thuis wat beter kennen én kan Nederland hun toekomstige koningin welkom heten. 

De datum die Willem-Alexander en Máxima hebben gekozen voor hun speciale dag is een bijzondere: 2 februari 2002 (02-02-02). Prins Willem-Alexander en Máxima Zorregeuita trouwen in Amsterdam onder het zicht van zo'n 6,2 miljoen kijkers op televisie. Het paar trouwt eerst voor de wet in de Beurs van Berlage, daarna vindt het kerkelijk huwelijk plaats in de Amsterdamse Nieuwe kerk. Máxima draagt een jurk van Valentino en het diadeem dat Beatrix met haar inhuldiging gedragen had. Met dit huwelijk wordt Máxima Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau en mevrouw van Amsberg. 

And the rest is history... zoals ze dat dan zeggen. 

Ons koningspaar is, gelukkig, in liefde getrouwd. Dit is lang niet altijd de standaard geweest binnen vorstelijke huwelijken. Want van liefde was vroeger geen sprake. Historicus Herman Pleij legt uit hoe een koninklijk huwelijk het land kan beïnvloeden. 

Foto's: ANP

Lees meer over de royals

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang eens in de twee weken een persoonlijke nieuwsbrief vol royaltynieuws, tips en exclusieve content in je inbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--