Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Een 'grappige' middag voor koning Willem-Alexander en prinses Beatrix

28 november 2023 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander en prinses Beatrix zijn vanmiddag samen voor een bijzondere middag die ook een grappig tintje heeft. De koning reikt vanmiddag namelijk de Erasmusprijs uit aan de Zuid-Afrikaanse komiek Trevor Noah in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. De komiek kan je kennen van het satirische Amerikaanse programma The Daily Show.

De koning reikt elk jaar de Erasmusprijs uit aan een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel en kunstzinnig vlak. Vorig jaar reikte Willem-Alexander de Erasmusprijs uit aan de Israëlische schrijver David Grossman. In 2021 ging de Britse beeldend kunstenaar en schrijver Grayson Perry er met de gerenommeerde prijs vandoor. Dit jaar is het dus aan Trevor Noah om de prijs in ontvangst te nemen. Dat doet hij in Amsterdam in het bijzijn van de koning én prinses Beatrix. 

Lees verder onder de foto. 

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Trevor Noah krijgt Erasmusprijs 2023

De jury kent Noah de prijs toe voor zijn bevlogen bijdrage aan het themagebied ‘Lof der Zotheid,’ zo meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Dit is vernoemd naar Erasmus’ boek waarin humor, maatschappijkritiek en politieke satire centraal staan. Met zijn talent voor spottende, talige en verbindende politieke humor handelt Noah volgens de jury ‘in Erasmiaanse geest.’ Met zijn reflecties op zaken als de opkomst van ‘fake news’, het presidentschap van Donald Trump, de Covid-19-pandemie en Black Lives Matter trok hij wereldwijd een jong, divers publiek en was hij volgens de jury een frisse wind in een hevig gepolariseerd medialandschap. Noah wint een geldbedrag van 150.000 euro.

Lees verder onder de foto. 

beatrix-trevor-wa

Voor de uitreiking zijn ook Nederlandse komieken uitgenodigd. Zo zijn Stefan Pop en Rayen Panday van de partij.  "Ik ben heel blij dat we zijn uitgenodigd", zegt Pop in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen. "Het klinkt misschien stom, maar comedians onder elkaar klikt altijd wel. Dus met Willem-Alexander en mij gaat het sowieso goed. En met Trevor Noah zal het ook wel loslopen." 

Lees verder onder de foto. 

trevor-noah-adam

Na 58 jaar wint weer een komiek

Er won één keer eerder een humorist de Erasmusprijs. Charlie Chaplin ontving de prijs uit handen van Prins Bernhard in 1965. En aan de foto te zien, was het in 1965 net zo gezellig als nu. 

bernhard-charlie-chaplin
Charlie Chaplin met Prins Bernhard, koningin Juliana en prinses Beatrix in 1965.

Foto's: ANP / Simone Lamain

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--