Máxima gaat van ABN AMRO naar Koninklijk Paleis op de Dam
Koningin Máxima heeft dinsdag bij ABN AMRO in Amsterdam de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid gelanceerd. Dat is een samenwerkingsverband van bedrijven en organisaties die zich willen inzetten voor de financiële gezondheid van werknemers. De organisatie SchuldenlabNL, waar de koningin erevoorzitter van is, is een van de initiatiefnemers.
De coalitie biedt handvatten om werknemers met financiële problemen tijdig te kunnen helpen. Zo krijgen hr-medewerkers advies over hoe zij medewerkers kunnen bijstaan en is er een tool ontwikkeld waarmee de financiële gezondheid van medewerkers kan worden gemeten. Het hoofddoel is 50 procent minder werknemers die financieel ongezond of kwetsbaar zijn in 2030.
De aanzet voor het samenwerkingsverband werd al in juni gegeven. Op een conferentie over het belang van financiële gezondheid in het bedrijfsleven gaf Máxima een toespraak en was ze bij de ondertekening van de intentieverklaring voor het oprichten van de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid.
Koninklijk Paleis
's Middags was koningin Máxima samen met haar schoonmoeder en echtgenoot in het Koninklijk Paleis op de Dam. Daar reikte koning Willem-Alexander de Erasmusprijs uit aan de Israëlische schrijver David Grossman.
Het was al bekendgemaakt dat Grossman de prijs, die bestaat uit een bedrag van 150.000 euro, zou winnen. Het thema van de Erasmusprijs van dit jaar was 'verbinders in een verdeelde wereld'.
Lees verder onder de foto.
Volgens de jury van de Stichting Praemium Erasmianum, die voor de onderscheiding verantwoordelijk is, weet Grossman "met ongekende moed" ongemakkelijke politieke onderwerpen aan te snijden. "Zoals het dagelijks leven van mensen in bezet gebied en de Palestijnse minderheid in Israël, maar ook thema’s als vriendschap, leven met het verleden en de band tussen generaties", zo staat in het juryrapport.
De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend "aan een persoon of instelling die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen en de kunsten".
ANP