Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Willem-Alexander haalt herinneringen op over zijn VN-tijd

13 februari 2021 · Leestijd 3 min

Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag tijdens de digitale reünie van UNSGAB herinneringen kunnen ophalen aan een bijzondere tijd in zijn leven. De zeven jaar dat hij voorzitter was van deze bijzondere adviesraad voor water en sanitatie van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, hebben hem gevormd en tevens goed voorbereid op zijn huidige functie. Wat dat betreft was UNSGAB een soort Masters-opleiding voor het koningschap.

Willem-Alexander was zich op aandringen en advies van zijn vader prins Claus vanaf eind jaren negentig gaan verdiepen in watermanagement. Aanvankelijk werd daar wat lacherig over gedaan. Het leek in de ogen van critici op bezigheidstherapie voor de toekomstige troonopvolger. Maar het bleek gaandeweg een gouden greep omdat mede door de klimaatverandering watermanagement niet alleen in Nederland maar ook wereldwijd steeds hoger op de agenda kwam te staan. De prins werd eerst lid en in 2000 voorzitter van de Commissie Integraal Waterbeheer, die in 2004 overging in de Adviescommissie Water.

De prins ontplooide zich ook internationaal. In 1998 werd hij beschermheer van het Global Water Partnership en in 2000 was hij voorzitter van het in Den Haag gehouden tweede Wereld Water Forum. Dat leidde er toe dat VN-secretaris-generaal Kofi Annan hem in 2006 vroeg om voorzitter te worden van de twee jaar eerder opgerichte adviesraad, United Nations Secretary General's Advisory Board on Water and Sanitation. Naast water kwam er dus sanitatie bij - een woord dat in het Nederlands niet bestond. Maar door het veelvuldig gebruik in de jaren erna gaf de Nederlands Taaladviesdienst aan dat het inmiddels tot de taalschat was gaan behoren.

Netwerk

De internationale functie zorgde ervoor dat de prins de hele wereld rondreisde en een enorm netwerk opbouwde. Zo sprak hij alle Afrikaanse staatshoofden toe, leerde hoe internationale diplomatie werkte en merkte ook dat sommige staatshoofden hun gasten rustig twee uur laten wachten. Van dat netwerk en die ervaring heeft hij als koning nog altijd plezier, en bij latere bezoeken aan de VN in New York werd hij nog steeds van alle kanten aangeschoten door ministers, regeringsleiders en presidenten.

Willem-Alexander had geen moeite om het woord te voeren op de Wereld Toilet Topconferentie, al heeft hij minder goede herinneringen aan het toiletpotgooien waartoe hij op Koninginnedag in 2012 in Rhenen werd verleid. "Hier in Nederland zijn dorpen waar ze voor de lol wedstrijden doen in het gooien met wc-potten. Ik heb daar op 30 april met een glimlach aan meegedaan, maar niet zonder met enige schaamte te denken aan die ruim 2,6 miljard mensen op deze aarde die niet beschikken over zelfs maar de meest basale structuur om op een waardige manier hun dagelijkse behoefte te kunnen doen", zei hij bij een terugblik.

Bij de troonswisseling in 2013 moest hij zijn werk voor UNSGAB, waarvan de huidige Japanse keizer Naruhito erevoorzitter was, opgeven.

Bron: ANP

Misschien ook wat voor jou

Blauw Bloed nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het laatste royaltynieuws in je mailbox.

E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--